Hlavní obsah

Pouť ve Světlé pod Ještědem se slavnými ženami národního obrození

Novinky, Milan Turek

Podještědí se chlubí spisovatelkou Karolinou Světlou. První zářijovou sobotu si Sdružení rodáků a přátel kraje Karoliny Světlé připomene 50 let existence a sto dvacet let od úmrtí slavné spisovatelky. Spolu s obcí Světlá pod Ještědem připravilo pouť a výstavu o významných ženách z doby obrození.

Foto: Milan Turek

Světelská pouť začne u pomníku Karoliny Světlé

Článek

Autoři výstavy v podještědské obci - Ivana Němečková a Milan Pavlů - připravili jednak portréty šesti významných žen z doby národního obrození a jednak dokumentaci o padesáti leté existenci Sdružení rodáků a přátel kraje Karoliny Světlé.

O světelské pouti se návštěvníci seznámí s Magdalenou Dobromilou Rettigovou, Boženou Němcovou, Karolinou Světlou, Sofií Podlipskou, Terezou Novákovou a Eliškou Krásnohorskou. Všechny ženy byly spisovatelky.

Nejdříve narozená Magdalena Dobromila Rettigová psala nejdříve verše, potom drobnou prózu a vyznamenala se Domácí kuchařkou. Je považována za zakladatelku červené knihovny.

Nejslavnější Božena Němcová je záhadnou osobností pro historiky a její Babička se dočkala úspěšného zfilmování.

Karolina Světlá pocházela ze zámožné pražské rodiny a věnovala se otázce ženy ve společnosti. K její osobě se vztahuje řada různých spolků, které vznikaly ještě za jejího života. Světelské Sdružení jako jedno z posledních bylo založeno v roce 1969.

Tereza Nováková jako spisovatelka je považována za autorku venkovských témat. Její rodinný život byl zasažen velice tragickými událostmi.

Sofie Podlipská bývá spojována s Jaroslavem Vrchlickým, který byl jejím zetěm. Vyznačovala se literární tvorbou pro mládež.

Eliška Krásnohorská neměla šťastný život, ale její utrpení ulehčila významně Karolina Světlá. Byla plodná a známá jako libretistka.

Druhou součástí výstavy ve Světlé pod Ještědem jsou historické fotografie a dokumenty o činnosti Sdružení rodáků a přátel kraje Karoliny Světlé. Spolek s obcí připravil po dva dny o víkendu - 7. a 8. září - výstavu, kulturní program a s občerstvením.

Možné je také navštívit Naučnou stezku Karoliny Světlé se zajímavými místy Podještědí, mezi nádhernými horskými domky a chalupami, připomínajícími dílo slavné spisovatelky. Stezka měří šestnáct kilometrů a začíná u sochy spisovatelky ve Světlé pod Ještědem.

Sdružení spolu se spolkem Stopy v krajině pořádá každoročně celou řadu akcí včetně přednášek, exkurzí pro členy, výstavy - největší akcí je jarní Festival Karoliny Světlé. Ten je pořádán dvoudenní za účasti odborníků z kulturního světa včetně koncertů v kostele sv. Mikuláše. Úzké spolupráci při všech kulturních akcích se daří s Horačkami, lidovým soubore hudby a tance z Českého Dubu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám