Hlavní obsah

Pouť U svatého Antonína navštěvují známé osobnosti z uměleckého prostředí

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Atmosféru nabitou zážitky nabídnou o víkendu Hradešice u Nalžovských Hor. Pouť U sv. Antonína každoročně přiláká stovky lidí. Organizátoři jim toho nabídnou v jednom balení hodně. Skvělou zábavu, vynikající pochoutky, pravou šumavskou dechovku i známé osobnosti z hereckého prostředí.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Zleva organizátoři poutě U svatého Antonína Ladislav a Milena Junkovi, Rudolf Šimek (bratr Miloslava Šimka) a Magdaléna Šimková (vdova po M. Šimkovi)

Článek

Špičkovou akcí se už stala tradiční antonínská pouť, která se koná 17. června v areálu kaple sv. Antonína a restaurace U Svatého Antonína v Hradešicích u Nalžovských Hor. Organizátoři Ladislav a Milena Junkovi a Obecní úřad Hradešice se vždy snaží pro návštěvníky připravit bohatý kulturní program.

„Pouť začne v 11.15 hodin mší svatou v kapli sv. Antonína. Od 13 hodin začne bohatý kulturní program, který se odehraje na venkovním parketu. Po celé odpoledne bude vyhrávat k tanci a poslechu Malá muzika Nauše Pepíka. Jako host vystoupí herečka Uršula Kluková. Nebudou chybět atrakce, pouťové stánky, kolotoč, spousty dobrého jídla a pití,“ pozvala za organizátory Milena Junková.

V těsném sousedství kaple sv. Antonína dříve býval lesní zájezdní hostinec. Dnes zde stojí restaurace U Svatého Antonína a 400 let starý dub. Zdejší místo je vyhlášené tím, že zde měl od roku 1992 do r. 2004 svůj „druhý domov“ herec a bavič Miloslav Šimek (1940 – 2004).

Ikona českého humoru Miloslav Šimek vstoupil do podvědomí obyvatel tohoto kraje nejen svými humornými scénkami, ale také jako majitel restaurace U Svatého Antonína, která vždy jednou za měsíc praskala ve švech v očekávání veselého večera se známou osobností. Tato restaurace mu sloužila k tomu, aby tady mohl jednou měsíčně dělat představení a měla to být příprava na dobu, kdy s tím v Praze „sekne“.

Při jednom rozhovoru v roce 1996 řekl: „Divadlo Jiřího Grossmanna předám mladším a odejdu žít na Šumavu. To je můj veliký sen... Ale protože mi všichni říkají „bez divadla nevydržíš,“ tak jsem si udělal malé divadýlko pro sebe.“ Vedením restaurace pak pověřil Ladislava Junka a vymínil si, že během vystoupení se nebude kouřit ani roznášet alkohol. Publikum na to přistoupilo. Představení tak nebyla rušena roznášením půllitrů ani cigaretovým kouřem. Známí hosté se pak vždy podepsali na zeď v restauraci.

„Antonínskou pouť tady konáme už šestnáct let. Ale už předtím jsme ji také dělali ještě s panem Šimkem, protože je to šestadvacet let, co restaurace U Svatého Antonína byla otevřena. Otevírali jsme ji 11. června 1992. I proto jsme letos pozvali jako hosta Uršulu Klukovou. Chtěli jsme, aby to bylo k výročí a aby pouť byla pořád spjata s panem Šimkem. V předchozích letech jsme zde měli jako hosty zpěvačku Milušku Voborníkovou, písničkáře Pepu Fouska, herce Jiřího Krampola, Luďka Sobotu s manželkou Adrianou, imitátora Petra Jaboňského... Pouť připravujeme prakticky rok, domlouváme hosty, kapelu. Do budoucna chceme, aby pouť U svatého Antonína byla tradice a chtěli bychom jako hosta zvát vždy někoho z divadla Semafor, kdo je spojený se Slávkem Šimkem,“ informoval hlavní organizátor Ladislav Junek.

Tradiční pouť U Svatého Antonína je nevšedním lákadlem. Každý rok přiláká několik stovek návštěvníků. Mezi vzácnými hosty nechybí paní Magdaléna Šimková, vdova po Miloslavu Šimkovi, a Rudolf Šimek (82), bratr slavného baviče, humoristy a herce. Antonínskou pouť si proto určitě nenechte ujít.

Reklama

Výběr článků

Načítám