Hlavní obsah

Poslední srpnová sobota přinesla řadu ukázek letecké techniky

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aeroklub Ústí nad Orlicí představil v sobotu 26. srpna v rámci Dne otevřených dveří celý areál letiště včetně ukázek letecké techniky. Program byl navíc obohacen o vyhlídkové lety a soutěž parašutistů na přesné přistání s názvem Orlický pohár.

Foto: Stanislava Dvořáková

Vylepené plakáty byly mimo programové nabídky lákavou pozvánkou vzhůru do oblak.

Článek

Každý Den otevřených dveří je nejen přehlídkou a ukázkou dosažených úspěchů ale také vzpomínkou na historii. Tak Aeroklub u této příležitosti připomněl Eugena Čiháka, průkopníka českého letectví, bratrance a spolupracovníka Jana Kašpara.

První zmínky o létání v Ústí nad Orlicí jsou z roku 1912, kdy na loukách u stodol "Na Štěpnici" přistál Eugen Čihák, takže letošní rok je zároveň oslavou 105. výročí létání v tomto městě.

Další potvrzená zmínka leteckého dění pochází až z roku 1928, kdy se létaly i vyhlídkové lety na okruhu Černovír - Libchavy - Ústí. V současnosti se vyhlídkové lety staly oblíbenou ustálenou tradicí.

Letošní Den otevřených dveří byl zahájen závodem Orlický pohár, což je soutěž družstev parašutistů na přesnost přistání. Letouny L-60 vynášejí závodníky do výšky zhruba 900 metrů, kdy je třeba při seskoku zasáhnout patou střed molitanové matrace o průměru 5 metrů.

Jak se v životě stává, ani letectví se nehody nevyhýbají, a tak členové Sboru dobrovolných hasičů Černovír předvedli ukázku zásahu na fingovaném požáru malého letadla.

Hlavní letní ukázka letadel, vrtulníků, větroňů i horkovzdušného balonu se odehrála od 13 do 16 hodin. Každé letadlo bylo možné si prohlédnout ze všech stran, posadit se do kokpitu a prožít si pocit pilota.

K předvádění se přidali i letečtí modeláři a nakonec piloti, kteří po dokonalé ukázce a popisu svých strojů vzlétli se zájemci z řad veřejnosti na vyhlídkové lety.

Příjemný a zajímavý víkend v areálu letiště pro dospělé ještě pokračoval večerní Hangár párty.

Reklama

Výběr článků

Načítám