Hlavní obsah

Poslední srpen byl dnem sletu letadel a všeho co létá

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Aeroklub Ústí nad Orlicí společně s městem Ústí nad Orlicí pořádal 31. srpna na místním letišti akci nazvanou Slet letadel a všeho co létá. Součástí se stal zároveň 13. ročník Orlického poháru parašutistické soutěže seskoku na přesnost přistání.

Foto: Patrik Novotný

Netradiční letecký den patřil ultralightům, motorovému rogalu a parašutistům.

Článek

I když sobotní ráno 31. srpna bylo zahaleno do šedé oblohy, neodradilo stovky návštěvníků k prohlídce zhruba třech desítek ultralightů včetně motorového rogala. Zájem byl velký, všude kolem se letadel hromadily davy přihlížejících, další návštěvníci se zakloněnou hlavou sledovali jejich ukázkovou produkci ve vzduchu. 

Na zemi navíc bylo možné si každé letadlo prohlédnout nejen ze všech stran, ale také nahlédnout do kokpitu a navíc se tam zkusit posadit a prožít si pocit pilota. Poznání bylo natolik lákavé, že během jediné hodiny byly veškeré letenky na odpolední vyhlídkové lety vyprodány.

S postupem dne se začalo počasí lepšit, kdy kolem poledne s malou oblačností dosáhlo teploty 23,8°C s větrem 4m/s. Optimální podmínky si pochvalovali parašutisté, kteří se připravovali cvičnými skoky na zahájení soutěže seskoků na přesnost přistání.

Para odbor Aeroklubu Ústí nad Orlicí vyhlásil na tento den 13. ročník soutěže o Orlický pohár pro jednotlivce a tříčlenná družstva (s možností smíšeného složení). Dva letouny L-60 vynášely závodníky do výšky cca 900 metrů, kdy bylo třeba při seskoku zasáhnout patou střed molitanové matrace o průměru 5 metrů. Závodníci skákali na typu padáku "křídlo" a pokusů měli sedm.

Důkazem, že zájemců o parašutistický sport rok od roku přibývá byla i početná účast závodníků. Zajímavé je také zjištění, že i když parašutismus se počítá k adrenalinovým sportům a tím se předpokládá, že patří mladým, na startu bylo nejstaršímu závodníkovi sedmašedesát let.

V jednotlivcích soutěžilo 19 závodníků. Po téměř sedmihodinovém trvání seskoků na prvním místě skončil a držitelem Orlického poháru pro rok 2013 se stal Ladislav Lukášek z Ústí nad Orlicí. Druhé místo získal Béďa Vlček z Havlíčkova Brodu a třetí místo obsadil Zdeněk Jentschke z Ústí nad Orlicí-Kerhartice.

Obdobné umístění bylo i u šesti soutěžících družstev, kdy prvenství si vybojovalo družstvo z Ústí nad Orlicí před družstvem z Havlíčkova Brodu a dalším družstvem z Ústí nad Orlicí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám