Hlavní obsah

Poslední cesta stříbrného smrku se stala vánočním poselstvím

Novinky, Stanislava Dvořáková

S blížícím se adventem vrcholí přípravy výzdoby města Ústí nad Orlicí na vánoční období. V sobotu 23. listopadu byl na Mírovém náměstí instalován stříbrný smrk, který zpříjemní nastávající sváteční prosincové dny.

Foto: Stanislava Dvořáková

Vánočním stromem roku 2019 v Ústí nad Orlicí byl vybrán stříbrný smrk z areálu OSSZ.

Článek

K vánočním svátkům patří nejen nazdobený stromeček v domácím prostředí, ale také mohutný vánoční strom, který je trvalou připomínkou  těchto nejkrásnějších svátků v roce pro všechny obyvatele města.

Pořízení velkého vánočního stromu však znamená i smutný konec vybrané vegetace. Rozloučení s několikaletou okrasou známého místa je ulehčeno optimálním řešením likvidace tam, kde by stejně z provozních důvodů musel být strom pokácen.

Popáté byl proto k tomuto účelu vybrán smrk, jehož rodným místem je přímo město Ústí nad Orlicí a který během dlouholetého růstu natolik zmohutněl, že se stal překážkou. V letošním roce padl los na 18 metrů vysoký stříbrný smrk v areálu OSSZ, jehož kořeny za téměř 60 let existence začaly prorůstat do vedlejší komunikace.

V sobotu 23. listopadu přijela těžká technika a s pomocí odborných pracovníků na rizikové kácení otce a syna Červinkových bylo ukončeno vegetační období smrku, aby jeho poslední poctou se stal úděl naplnění krásou a pohodou nastávajícího vánočního období.

Po náročné manipulaci, kdy byl kmen seříznut na výšku 14 metrů, byl strom upevněn k rameni velkého mobilního jeřábu a přemístěn na podvalník, na kterém byl převezen na Mírové náměstí, kde byl ukotven na tradiční místo.

V průběhu posledního listopadového týdne budou vedle jeho přírodní ozdoby četnými šiškami pracovníky městské společnosti Tepvos přidány desítky metrů světelných řetězů přikrášlených třpytivými koulemi s blikajícími světly.

S obsáhlou instalací vánoční výzdoby začal Tepvos nasazením svých obou plošin již začátkem listopadu. Mimo osvětlení tradičních míst v letošním roce přibyly navíc tři nové převěsy u autobusového nádraží ve středu města a ozdobení žárovkami rostlého stromu u ZŠ v Kerharticích.

O první adventní neděli 1. prosince se po kulturním programu na Mírovém náměstí spojeným s prodejním jarmarkem neziskových organizací úderem 17. hodiny představí i stříbrný smrk v plné zářící kráse, kdy bude rozsvícen společně s veškerou vánoční výzdobou instalovanou v celém městě.

Reklama

Výběr článků

Načítám