Hlavní obsah

Poslední cesta stříbrného smrku připraveného vnést pohodu do prosincových dnů

Novinky, Stanislava Dvořáková

Sobota 24. listopadu byla posledním dnem vegetačního období stříbrného smrku, který po převezení na Mírové náměstí bude vánoční ozdobou města Ústí nad Orlicí.

Foto: Lukáš Prokeš

Vánočním stromem se stal již po čtvrté smrk vyrostlý přímo v samotném městě.

Článek

Blížící se advent přispěl k urychleným přípravám na toto nejkrásnější období v roce, charakterizované atmosférou klidu a smíření. Vždyť samotné svíce rozsvícené o adventních nedělích nesou to nejkrásnější poselství naděje-mír-přátelství-láska.

Symbolem tohoto poslání jsou pak nejen adventní věnce a slavnostně vyzdobené město, ale zejména velký vánoční strom, který přináší všem občanům potěšení a radost po celou dobu svátečního období.

Zajímavostí je, že již čtvrtým rokem na Mírovém náměstí končí strom, jehož rodným místem je přímo Ústí nad Orlicí.

V letošním roce se dárkyní stala Libuše Dušková, majitelka rodinného domu čp. 476 v Pickově ulici a zahrádky, kde 60 let rostl vysoký stříbrný smrk pichlavý, původem ze Skalistých hor Severní Ameriky.

V sobotu 24. listopadu nastoupila těžká technika, která smrk upravený přibližně na 13 metrů výšky naložila na podvalník a s posledním rozlučkovým defilé městem převezla na místo připravené k jeho ukotvení.

I samotná cesta byla zajímavým důstojným loučením. Strom díky své poloze po upevnění na rameni velkého mobilního jeřábu se naposledy proletěl vzduchem nad rodinným domem dárkyně. Upoutání stromu o váze přes dvě tuny k rameni jeřábu se ještě opakovalo na Mírovém náměstí, kde k jeho vztyčení vedla opět cesta vzduchem.

Následující týden pak proběhne pracovníky společnosti Tepvos jeho ozdobení společně s dalšími rostlými stromy ve středu města a zavěšení stříbrných girland nad ulicemi.

Zdravý, rovnoměrně rozvětvený, ozdobami a světly vykrášlený stříbrný smrk tak splní své nejkrásnější poslání a společně s výzdobou města se rozzáří v neděli 2. prosince při zahájení tradičního Ústeckého adventu.

Reklama

Výběr článků

Načítám