Hlavní obsah

Poslední aristokratka přemalovala zámeckou kuchyni v Miloticích. Zůstane tak i pro návštěvníky

Novinky, Zdeněk Šmýd

Premiéra filmu Poslední aristokratka od Jiřího Vejdělka bude až na podzim, ale fanoušci literárního bestselleru o Marii Kostkové a její ztřeštěné rodině už teď mohou vkročit do kousku filmových kulis. Například do zámecké kuchyně v Miloticích.

Foto: Zdeněk Šmýd

Kdo si dá v Miloticích na zámku kafe nebo zákusek, sedí v těchto nádherných prostorách, filmaři vymalovaných do modra.

Článek

Mnohé scény netrpělivě očekávaného filmu Poslední aristokratka režisér Jiří Vejdělek natáčel tři týdny v březnu v Miloticích, a kromě jiného to byly všechny scény z kuchyně, kde si tak ráda „cvakne“ své ořechovky paní Tichá (ve filmu ztvárněná Eliškou Balzerovou). Kulisami se stala současná cukrárna a kavárna sídlící v místech bývalé zámecké kuchyně.

„Filmaři potřebovali prostory přemalovat do modra. Rozhodli jsme se, že to tak pro nejbližší roky necháme,“ uvedl Václav Lunga ze Státního zámku Milotice. 

Nová výmalba se tak stane upomínkou na zajímavé, ale také náročné natáčení. Často se začínalo už po páté hodině ráno a končilo po desáté večer. „Byla to pro zaměstnance velká zkouška, ale podařilo se nám po filmařích dát vše do pořádku velmi rychle, takže turistická sezona v Miloticích už mohla začít,“ doplnil Václav Lunga.

Změní se zahradnictví i vinotéka

Turisté letos určitě zaznamenají velké změny v zámeckém zahradnictví, které zrušilo staré skleníky a budou se stavět nové. Na novou podobu zahradnictví si ale zájemci musí počkat do další sezony. Co naopak mohou vyzkoušet už nyní, je změněná podoba zámecké vinotéky.

„Kromě vína budou v mnohem větší míře k dispozici i odrůdové vinné mošty a budeme dělat i vinnou limonádu,“ nastínila nová nájemkyně vinotéky Magdaléna Válková s tím, že turisté si budou moci se skleničkou vyjít i do zámecké zahrady. K zakousnutí budou i tyčinky nebo sušenky, samozřejmě vyrobené z vinné mouky.

Reklama

Výběr článků

Načítám