Hlavní obsah

Posláním králů je všímat si potřebných lidí a dělat jim radost, zaznělo v Dobrušce

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tříkrálová sbírka v Dobrušce začala. V sobotu 6. ledna v 9 hodin se po splnění všech bodů v itineráři příprav shromáždilo padesát skupinek malých Kašparů, Melicharů a Baltazarů i jejich vedoucích v kostele sv. Václava, kde si spolu s dalšími dobrovolníky vyslechli požehnání P. Jána Jančeka.

Foto: Dana Ehlová

Hromadné foto králů před kostelem sv. Václava v Dobrušce.

Článek

Ve velice zajímavém slově nabádal P. Ján Janček malé krále, aby se při své pouti chovali jako opravdoví králové, protože pravý král musí mít velice dobrý „vnitřní zrak“.  

„I vy se dnes vydáte za lidmi a budete jim říkat krásné věci, přát všechno dobré do nového roku. Všímejte si, jako skuteční králové, zvláště lidí, kteří budou smutní, všímejte si zvláště lidí, kteří možná nebydlí v takových podmínkách jako vy doma,“ pronesl Ján Janček ve zcela zaplněném kostele sv. Václava.

„To je poslání králů – všímat si potřebných lidí a dělat jim radost. Souhlasíte, že se vydáte s takovým posláním mezi lidi? Mějte dnes dobrý zrak jako skuteční králové a skutečné královny,” dodal.

Kéž by si jeho myšlenky vzali za své nejen všichni přímí účastníci Tříkrálové sbírky, ale také naši prezidentští kandidáti a zejména ten z nich, který zanedlouho usedne jako vítěz na pomyslný trůn na Pražském hradě.

Ale vraťme se k Tříkrálové sbírce v Dobrušce. Ředitelka zdejší farní charity Jana Poláčková potvrdila mimořádný zájem dětí o královské role (a to nejen ve městě F. L. Věka, ale i v Opočně a mnoha obcích regionu), způsobený v tom dobrém slova smyslu současným nedostatkem sněhu v Orlických horách a jejich podhůří, dal vzniknout i mimořádně vysokému počtu skupinek. 

Při odchodu z kostela sv. Václava naplnili dobrušští králové své košíky křídami, kalendáříky a letáčky, jimiž podarují navštívené rodiny za jejich finanční pomoc potřebným. Před kostelem pak čekalo na obrovskou královskou družinu mnoho rodičů, neboť už tradiční hromadné foto na schodišti je velice oblíbenou památkou na tento den.

Jakmile spouště docvakaly, vydali se všichni tzv. po svém: Skupinky králů na svěřenou trasu, dobrovolní řidiči k volantům, aby do vzdálenějších míst koledníky dopravili, dobrovolnice z farní charity do pastoračního centra, kde připravují občerstvení pro ty, kteří se vrátí ze své poutě. Ani letos samozřejmě nechybí vynikající domácí guláš, uvařený tentokrát z dvanácti kilogramů masa.

Zkrátka Tříkrálová sbírka organizovaná farní charitou Dobruška se dá přirovnat k výborně fungujícímu stroji, v němž do sebe přesně zapadají všechna jeho kolečka. 

První přehled o výtěžku z celého regionu od Deštného v Orlických horách až po Týniště nad Orlicí bude oznámen už zítra, v neděli 7. ledna, v podvečer během slavnostního zhasnutí vánočního stromu v Dobrušce.  

Reklama

Výběr článků

Načítám