Hlavní obsah

Poslanec hovořil se šumperskými středoškoláky o tom, jak se zachovat při nenadálém napadení

Novinky, Vladimíra Krejčí

Jestliže nejde utéct, schovat se. Pokud se nepodaří ani to, postavit se útočníkovi. – Použít tato pravidla v případě útoku teroristy či šílence doporučuje Roman Váňa (ČSSD), poslanec a předseda parlamentního výboru pro bezpečnost.

Foto: Libuše Fialová

Roman Váňa (ČSSD), předseda parlamentního výboru pro bezpečnost, besedoval s žáky Střední školy železniční, technické a služeb v Šumperku.

Článek

O aktuální problematice hovořil v pondělí 5. června s žáky Střední školy železniční, technické a služeb v Šumperku.

„Je nepravděpodobné, že byste se stali účastníky útoku, přesto se hodí být připraven,“ řekl Váňa a připomněl tři roky starý případ, kdy duševně nemocná žena pobodala žáky obchodní akademie ve Žďáru nad Sázavou. Šestnáctiletý chlapec, který se postavil na obranu kamarádů, útok nepřežil.

„Terorista či šílenec hledá snadné cíle. Když neprchnete, zabarikádujte se ve třídě, použijte skříně, lavice, ztlumte zvonění na telefonu. Pokud bude třeba, braňte se. Využijte početní převahu, sesypte se na útočníka a odzbrojte ho,“ instruoval Váňa posluchače.

Hovořil také o dilematech, která podobné situace provázejí: „Musíte zvážit, zda raději neskočit z prvního patra, než se nechat zabít na místě. Na aktivní obranu lze doplatit vlastním životem, ale třeba člověk zachrání jiné, jak se podařilo studentovi ve Žďáru.“

Šéf bezpečnostního výboru objíždí besedy s mladými lidmi už druhým rokem. „Bohužel skoro vždy můžeme rozebírat nějaký aktuální teroristický útok,“ povzdechl si, když analyzoval víkendové události v Londýně.

Za problematické označil snahy odzbrojit veřejnost. „Při útocích v Británii, ve Francii a také na Floridě se ukázalo, že tento trend se neosvědčil. Lidé se nemohou teroristům postavit se zbraní v ruce, v Británii dokonce ani běžní policisté nejsou ozbrojeni, takže i když jsou na místě, nedokážou účinně zasáhnout,“ vysvětlil, proč patří k odpůrcům evropské směrnice regulující držení střelných zbraní.

„Pokud byste slyšeli ve škole střelbu, volejte policii. Hlídka bude mít samopal, následně dorazí policisté z Olomouce a potom protiteroristická jednotka z Prahy. V Londýně byla speciální jednotka na místě za osm minut a v šestnácté minutě už byli útočníci zneškodněni. To znamená, že jednotka musela být v pohotovosti u vrtulníku. V pařížském klubu Bataclan čekali na policii 80 minut, útočníci zatím nerušeně vraždili. Protiteroristická jednotka z Prahy by do Šumperka dorazila nejdřív za hodinu, pokud by sehnala vojenský vrtulník. Vlastní totiž nemá,“ nastínil Váňa.

Bránit se však má cenu i holýma rukama. „Jsou zdokumentovány případy, kdy tak byl zpacifikován i těžce ozbrojený útočník,“ poznamenal Váňa.

Doporučil mladým lidem, aby nepodceňovali ani návštěvu diskotéky. „Vždy je dobré vědět, kde jsou únikové východy. Pokud by se například pořadatelům vymkl z rukou interiérový ohňostroj, mezi oběťmi bývají ti, kterým se nepodařilo včas dostat ven,“ vysvětlil posluchačům.

„Není příjemné slyšet o podobných věcech, ale jsem ráda, že jsem tu byla. Doufám jen, že tyhle znalosti nikdy nebudu muset použít,“ svěřila se po setkání s předsedou bezpečnostního výboru osmnáctiletá žákyně oboru obchodník.

Reklama

Výběr článků

Načítám