Hlavní obsah

Posázavské parní vlaky opět vyrážejí po delší době na svou trať s mnoha cíli

Novinky, Jiří Cysař

V neděli 22. srpna vyjede po delší době opět parní vlak. Letošní horké léto neumožnilo jízdy parních lokomotiv, a tak Čtyřkolák s historickými vagony na svou trať vyjíždí až nyní, skoro po měsíci.

Foto: Jiří Cysař

Čtyřkolák

Článek

Jeho trasa začíná v Praze-Braníku a cílem je středočeský Kácov. Zde se již tradičně koná proslavená a s dlouholetou historií spojená Kácovská pouť. Cestou máme mnoho možností vystoupit a navštívit místní pamětihodnosti či muzea. A také již samotná jízda přináší zábavu a nádherné výhledy do údolí řeky Sázavy.

Celý vlak bude tažen parní lokomotivou Čtyřkolák - Řada 434.2 ČSD je čtyřspřežní nákladní lokomotiva bývalých Československých státních drah, která vznikla přestavbou sdružené lokomotivy řady 170 kkStB na dvojčitou s přehřívačem. Začaly jezdit ještě počátkem minulého století.

Nejkrásnějším místem je Žampašský most, jenž je unikátní svou konstrukcí, z něj je nádherně vidět řeka Sázava, a to z veliké výšky. Most je vysoký 41,5 metru, jeho délka je 110 metrů a překlenuje rokli s názvem Kocour. Celá trať byla dokončena v roce 1900.

Po jeho přejetí můžeme vystoupit ve stanici Jílové a navštívit Muzeum těžby zlata, zde je trasa Zlaté štoly sv. Josefa. Ta je jedním z mnoha důlních děl významné části jílovského zlatonosného revíru – Kocourského žilného pásma. Štola je zakreslena na jedné z nejstarších dochovaných map jílovského revíru z roku 1718. A zde je krátký popis štoly: Celková délka dosud známých chodeb je 280 m (z toho přístupno je 200 m). Profil chodeb je šikmý, odpovídající uložení hornin (metabazity), s mírným sklonem ve směru k řece Sázavě.

Další stanicí je Týnec nad Sázavou, kde nás zve k prohlídce Týnecký hrad a nedaleko města pak zřícenina Zbořený Kostelec.

Nejen tyto hrady mohou cestující parního vlaku zhlédnout, je pro ně připravena také přednostní prohlídka hradu Český Šternberk a dále možnost si prohlédnout zámek Kácov.

A kdo dojede až do cíle, čeká jej Kácovská pouť. Původně byla tato událost hlavně spojována s postavou světce svatého Liberáta, patrona Kartága, a jeho druhů z V. století. Hlavní událostí pak byla slavná mše svatá v místním chrámu Narození Panny Marie. Dnes je spojena s lidovou zábavou, různými atrakcemi, množstvím prodejních stánků, houpačkami, kolotoči, marcipánovými srdci, praženými mandlemi a také parním vlakem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám