Hlavní obsah

Portrétista Prahy představí svou tvorbu v Kutné Hoře

Novinky, Miroslav Moravec

Vernisáží v pátek 10. května bude od 17:30 hodin zahájena v kutnohorském Knihkupectví a galerii Kosmas (Komenského náměstí 683) výstava olejomaleb akademického malíře Františka Letáka nazvaná Obrazy z posledních let.

Foto: Miroslav Moravec
Článek

Výtvarník ji připravil společně s místní uměleckou agenturou ArcusGallery, se kterou spolupracuje od roku 2016. Ve stejné době navázal spolupráci i s internetovou Galerií myrro. Součástí výstavy bude i velkoformátové plátno o rozměrech 3000 x 1000 milimetrů Pohled na Prahu z Petřína.

Jeden z našich současných nejúspěšnějších malířů František Leták, přezdívaný také Portrétista Prahy, je klasikem v pravém slova smyslu. Poctivou malbu se nesnaží nahradit samoúčelnou hrou barev či abstrakcí. Cestu k úspěchu nehledá v nejrůznějších ismech, počítačových kouzlech, nevyznává ani v současnosti tolik adorované konceptuální umění. Za tím, že jeho plátna voní pryskyřicí a borovicovým jehličím, nestojí nějaký reklamní trik, který by měl zvýšit zájem o jeho dílo, ale poctivý terpentýn, kterým si ředí vlastnoručně vyrobené barvy.

Maluje krajiny, zátiší, portréty i akty, především ale „portréty“ měst, včetně historických pražských uliček i velkoplošných panoramat našeho hlavního města.

Samostatných výstav má František Leták doma i v zahraničí nepočítaně. Mimo Evropu úspěšně a pravidelně vystavuje v Japonsku. Jeho kouzlu doslova propadl, takže na terase svého ateliéru nad Břevnovem má bonsaje a japonskou zahradu.

Ačkoliv František Leták rád chodí v kimonu a tradičních japonských dřevácích, u malířského stojanu přece jen stojí v praktičtějším oblečení. Pokud pracuje na velkoplošných obrazech Praze, útočí na plátno výpady štětce, které připomínají Pissarrovy bodové doteky, jimiž tento slavný impresionista maloval. V té chvíli připomíná šermíře s kordem, trénujícího základní sestavu – tercii. Přirovnání nikterak nepokulhává, neboť v mládí František Leták skutečně sportovně šermoval.

Milovníci výtvarného umění jsou jeho díly nadšeni. Odborní žurnalisté ho přezdívají podle jeho nejmilejšího námětu Portrétistou Prahy a hovoří se o něm jako o Slavíčkově nástupci. Letákovo umění zdobí salony sběratelů i pracovny podnikatelů, jeho plátna jsou jak v soukromých sbírkách, tak i ve státních galeriích. Není divu, protože se jedná o poctivý kumšt a zručnou malbu, která zdařile navazuje na notu novodobé české výtvarné tradice. Zvláště dobrý je František Leták v okamžicích, kdy se vyjadřuje až schikanederovským šerosvitem při práci na námětech pražských ulic a uliček, zákoutí i nábřeží.

Vernisáž ozvláštní i dobročinná aukce, do které František Leták vloží jeden svůj obraz. Výtěžek aukce autor a pořádající umělecká agentura ArcusGallery věnují občanskému sdružení Belveder, jehož prvotním cílem je záchrana - sanace a zakonzervování současného stavu - kaple sv. Jana Křtitele na vrchu Vysoká.

Vernisáží provede, autora a jeho dílo představí výtvarník, pedagog a filmař Vladimír Císař, o hudební zážitek se již tradičně postará zpěvačka a kytaristka Lucie Zhory. Na sklenku dobrého vína pozve přítomné kutnohorský vinař Jiří Kocián.

Výstavu olejomaleb František Leták: Obrazy z posledních let lze v kutnohorském Knihkupectví a galerii Kosmas navštívit do čtvrtka 6. června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám