Hlavní obsah

Porcinkule v Opočně a první srpnový víkend k sobě patří už dlouho a zcela nerozlučně

Novinky, Dana Ehlová
Aktualizováno

Je tu první srpnový víkend a s ním Porcinkule v Opočně, největší pouť na východě Čech. Tentokrát se uskuteční od 3. do 5. srpna a nabídne nejen pouťové atrakce, ale i řemeslný jarmark na hradišti a hudební program na Trčkově náměstí. Nechybí ani šermíři, loutkové divadlo a samozřejmě spousta dobrot.

Foto: město Opočno (archiv)

Porcinkule v Opočně.

Článek

Zatímco atrakcím (a věřte, že si bude opravdu z čeho vybrat) patří centrum Opočna, tedy Kupkovo náměstí, na menším Trčkově najdete kolotoče z počátku minulého století a k tomu stánky s voňavými klobáskami, haluškami, grilovaným masem, pěnivým mokem několika značek, také ovocným vínem a medovinou.

A kdo v minulých letech neochutnal na jazyku se téměř rozplývající hovězí přímo z grilu, o mnohé přišel a letos by to měl napravit.

Hudební program se tradičně odehraje na podiu vedle kostela Nejsvětější Trojice. Letos se v Opočně objeví třeba Čechomor, AC/CZ, K2, Nebe, Sto zvířat a v neděli v podvečer bratři Ebenové a Václav Neckář, takže si v tomto směru přijdou na své zástupci všech věkových kategorií. Ryze letní počasí určitě zájem umocní, takže se očekává, že dorazí lidé z širokého okolí.

Dojmy sobotních návštěvníků umocní navíc disco party na ploše zimního stadionu.

Doprovodný program prvního dne proloží lité souboje šermířů, předvede se místní loutkové divadlo Opočenský kašpárek, probíhat budou soutěže a hry pro děti. V neděli se tradičně představí v areálu bývalého kláštera historická vozidla.

Program už tedy známe. Zapátrejme ale ještě po původu poněkud zvláštního názvu Porcinkule. Vznikl zkomolením italského místního jména Porzioncula, Porziuncola či latinsky Portiuncula, což označuje údělíček, podílek, malý pozemek. Jde vlastně o kapličku v Assisi, která se dnes nachází uvnitř baziliky Panny Marie Andělské a je považována za kolébku františkánského řádu.

Tím jsme tedy dostali k podstatě, neboť porcinkule (správněji porciunkule) se drží ve městech spojených s františkány, a proto i v Opočně, kde se nachází bývalý kapucínský klášter ze 17. století s kostelem Narození Páně.

Porcinkule je ovšem také zlidovělý název pro svátek Panny Marie Andělské slavený 2. srpna. Z toho důvodu se ještě před válkou konala pouť přesně v tento den a bylo jedno, zda připadl na neděli nebo třeba na úterý.

Z tradic do současnosti zbyly mše svaté, které se v Opočně budou konat v sobotu a v neděli.

Reklama

Výběr článků

Načítám