Hlavní obsah

Poplatky za odpad a psy se ve Frýdku-Místku nemění

Novinky, Jana Matějíková

Vedení statutárního města Frýdku-Místku již několik let drží výši poplatku za psa a poplatku za odpad na stejné úrovni. Zvyšovat se nebudou ani letos.

Foto: Jana Matějíková

ilustrační foto

Článek

Poplatek za psa v bytovém domě činí 1500 korun na rok, za psa v rodinném domě v katastru Frýdek a Místek 700 korun a v katastru Panské Nové Dvory, Lískovec, Lysůvky, Chlebovice a Skalice 300 korun. Lidé pobírající invalidní, starobní, vdovský, vdovecký a sirotčí důchod (musí se jednat o jediný zdroj příjmu) hradí ročně 200 korun za jednoho psa. Za každého dalšího psa téhož držitele je poplatek zvýšen o 50 procent.

Poplatek za odpad je ve městě neměnný od roku 2007. Činí 492 koruny na osobu a rok. Občané nad 70 let platí a i nadále budou platit 252 koruny za rok a děti do tří let jsou od poplatku zcela osvobozeny.

Skutečné náklady na svoz a likvidaci komunálního odpadu jsou vyšší, než je vybráno na poplatcích.

„Poplatek za odpad bychom mohli navýšit až na 693 koruny. Nechceme ale zatěžovat peněženky naších občanů. Nicméně stále častěji bojujeme s nešvarem, kterým je odkládání starého a nepotřebného nábytku k popelnicím, což zvyšuje náklady na svoz odpadu. Skříň ani matrace, koberce, postele a podobně nemohou být svezeny spolu s komunálním odpadem. Musí je svézt zvlášť vypravené vozidlo a to stojí další peníze. Proto bych chtěl vyzvat občany, aby nepotřebný nábytek odváželi do sběrných dvorů nebo odkládali do velkoobjemových kontejnerů, které jsou několikrát ročně rozmístěny na více jak šedesáti místech ve městě. Ušetříme tak peníze za svoz odpadu a budeme je moci investovat účelněji, například do kultury, sportu nebo dalšího zvelebení veřejné zeleně nebo vylepšení dětských hřišť,“ vyzval primátor Michal Pobucký. 

Za minulý rok bylo odvezeno 225 tun odpadu volně odloženého vedle popelnic, což je o 6 tun více, než v roce 2016. Město za jeho svoz zaplatilo přes 660 tisíc korun. Dalších 83 tisíc stála likvidace černých skládek v různých částech města.

Jakékoliv odkládání odpadu mimo kontejner je zakázáno a je považováno za přestupek, za který je možné uložit pokutu až do výše 50 tisíc korun. 

Reklama

Výběr článků

Načítám