Hlavní obsah

Pop Academy má vítězku Czechtalentu 2014

Novinky, Petra Kubecová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostravsko vždy patřilo k rodišti talentovaných zpěváků a zpěvaček. A platí to stále. Důkazem toho je vítězství Barbory Kupkové v soutěži Czechtalent.

Foto: Petra Kubecová

Barbora Kupková přebírá cenu z rukou jednoho z porotců, Martina Haricha.

Článek

„Bylo to pro nás velké překvapení,” řekla o vítězství Barbory Kupkové Táňa Wajs, umělecká ředitelka Pop Academy, a dodala: „Už jen proto, jak silná byla v letošním roce konkurence a kdo všechno seděl v porotě.”

Barbora Kupková, rodačka z Háje ve Slezsku, studentka pedagogické fakulty Univerzity Palackého, která má za sebou i stáž ve Finsku, se hudbě věnuje již od malička.

„Zpívat jsem začala v 5 letech se strýcem, který měl svou kapelu. On první si všimnul, že mám talent. V 6 letech jsem vyhrála soutěž Werichovců a jela zpívat do Třeboně. Taky jsem s ním natočila své první CD,” řekla vítězka.

„Také jsem hrála na zobcovou flétnu, klavír, chodila do sólového zpěvu i do sboru. Dělala jsem 6 let balet a latinskoamerické tance. O Pop Academy jsem se dozvěděla přes Katku Koulákovou, která mimochodem taky Czechtalent vyhrála. Profesionálnější přístup jsem nezažila. Udělala jsem tady obrovský pokrok,” prohlásila zpěvačka

„Hudba mě dělá šťastnou. Poslechnu si cokoliv, co mně zaujme, takže nejsem žánrově vyhrazená. Od mala mně to ale vždy táhlo k jazzu. Proto samozřejmě nedám dopustit na interprety jako je Aretha Franklin, Louis Armstrong, Billie Holiday, John Coltrane, Nine Simone, Ella Fitzgerald, kteří mně nikdy neomrzí. Z našich domácích interpretů starší generace jsou pro mě nenahraditelní Hana Hegerová, Marta Kubišová. Nevím, jakým směrem přesně bych se chtěla ubírat já, ale určitě by tam mohla být dávka jazzu, funky, soulu a možná našeho folkloru? Kdo ví…  Inspirací je všude kolem hodně a stále objevuji nové interprety, kteří mě něčím zaujmou,” říká Barbora Kupková.

A jak vnímá své vítězství v prestižní soutěži? „Czechtalent jsem znala, vždyť to vyhrál i Tomáš Klus, ale vzhledem k tomu, že jsem měla státnice, tak jsem o soutěži ani nepřemýšlela. Moje pedagožka, Táňa Wajs, mě však přesvědčila, abych přihlášku spolu s nahrávkou poslala, a ono nám vyšlo. Ve finále byli všichni skvělí zpěváci, mnoho konzervatoristů a o to více si toho vítězství vážím. Byla to pro mne neocenitelná zkušenost,” dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám