Hlavní obsah

Poodhalte roušku historie a nahlédněte do minulosti nejen Frýdku-Místku

Novinky, Lucie Talavašková

Poodhalte roušku historie a nahlédněte s Turistickým informačním centrem Frýdek-Místek do minulosti Frýdku-Místku a Frýdlantu nad Ostravicí. Každé z těchto měst i přes změny, které v průběhu let prodělaly, si zachovalo historický ráz a mnohá místa v nich dodnes skrývají svá četná tajemství a tajemné příběhy.

Foto: www.visitfm.cz

Petr Juřák přiblíží sochy a erby v Místku

Článek

Po velikonoční komentované prohlídce se můžete 14. dubna vydat na další z celoroční série, kdy se zájemci mohu s historikem Petrem Juřákem vydat po stopách historie.

„Tato prohlídka účastníkům ukáže, že Frýdek-Místek ve svých ulicích ukrývá doslova historické skvosty, které často míjíme bez povšimnutí. Seznámíme je se sochami či erby, které v ulicích stále najdeme nebo i s těmi, které se na svém původním místě již nenacházejí,“ přibližuje prohlídku ředitelka Turistického informačního centra Frýdek-Místek Monika Konvičná. Sraz účastníků bude na náměstí Svobody v Místku v 9.00 hodin.

O 14 dní později se přesuneme do historické části Frýdku, kde si připomeneme nejen významné a zajímavé osobnosti Frýdku. Ten za dobu své existence prošel četnými změnami a mnohá místa výrazně změnila svou podobu. Prohlídka se tak bude věnovat tomu, jak město vypadalo v minulosti, kde se nacházely hostince či jiné živnosti, a kteří obchodníci a živnostníci zde v minulosti působili.

Sraz bude v sobotu 28. dubna v 9.00 hodin na Zámeckém náměstí ve Frýdku.

Za poslední komentovanou prohlídkou se vydáme v sobotu 26. května do nedalekého Frýdlantu nad Ostravicí, který se proslavil především svou železárenskou historií, která sahá až do poloviny 17. století. Jedinečná komentovaná prohlídka začne v 9.00 hodin u Kulturního centra a představí odvětví jako železárny a výrobu smaltovaného zboží, které zde v minulosti sehrály významnou roli při rozvoji města a přispěly tak k jeho věhlasu.

„Historik Petr Juřák zavede do míst, kde se mohou návštěvníci s touto historií setkat. Prohlédnou si například litinový kříž u kostela sv. Bartoloměje, litinový náhrobek rodiny Homoláčů nebo originální lampy, které připomínají smaltérenskou historii města. Kromě galerie, která se věnuje smaltu a litině, se účastníci podívají také do dílny zaměřené na výrobu uměleckého smaltu a podívají se také přímo pod ruce umělcům, kteří zde ze smaltu tvoří svá díla a představují tak novodobou historii smaltu,“ láká na prohlídku Monika Konvičná.

Všechny prohlídky se konají zdarma a konají se za každého počasí.

Komentované prohlídky Frýdku-Místku a Frýdlantu nad Ostravicí v roce 2018:

 14. 4. 2018      Nádherné stopy historie (Frýdek-Místek)

 28. 4. 2018      /Ne/zapomenutý Frýdek (Frýdek-Místek)

 26. 5. 2018      Po stopách litiny a smaltu (Frýdlant nad Ostravicí)

 22. 9. 2018      100 let Frýdku-Místku (Frýdek-Místek)

 6. 10. 2018      Po stopách textilek (Frýdek-Místek)

20. 10. 2018    Tajemství frýdeckého hřbitova (Frýdek-Místek)

Prosinec 2018 Zažij příběh Vánoc (Frýdek-Místek)

Reklama

Výběr článků

Načítám