Hlavní obsah

Pondělní výlet s kapelami Jižani a VasrBand a oslavou výročí Regionu Renesance

Novinky, Jirka Prokeš

Historická slavnost Barchan, kterou každoročně ožívá na celý víkend Jemnice na Třebíčsku, se blíží. Tentokrát vychází na období od pátku 17. do pondělí 20. června. Již potřetí je obnovena tradice konání tzv. Pondělního výletu, který i letos bude od 15 hodin v zámeckém areálu.

Foto: Jirka Prokeš

Letošní Pondělní výlet připadá na 20. června 2016

Článek

Je rozdělen na tři části, které na sebe těsně navazují.

Od 15 hodin zde vystoupí kapela Jižani z Českých Budějovic. Před šesti lety zaplnila volné místo na trhu dechové hudby. Základem repertoáru kapely, kterou tvoří mladí profesionální muzikanti, je jihočeská a česká dechovka.

Kapelníkem a uměleckým vedoucím je Miroslav Dvořák, který je zároveň generálním ředitel největší strojírenské firmy v jižních Čechách a za svoji vynikající práci letos na jaře přebral od prezidenta Miloše Zemana titul Manažer roku 2015. „Jižani svým názvem projevují příslušnost k Jihočeskému kraji, odkud pocházím a který mám rád. A snad název kapely rovněž evokuje určitý temperament a mládí, což je pro jižní národy dost typické," vysvětlil Dvořák.

Právě on se na sklonku roku 2010, po třicetiletém působení ve Veselé muzice, rozhodl založit vlastní kapelu. „Muzicírování mi dělá radost, umí mě potěšit a dokonale zvednout náladu, proto jsem se rozhodl inicializovat založení vlastní kapely. Svůj věk jsem kompenzoval partou mladých dvacátníků. Mají spoustu nápadů a invence a já doufám, že právě oni budou jednou nositeli dalšího vývoje této muziky, která má v jižních Čechách dlouholetou tradici. Celý repertoár skládáme tak, aby Jižani oslovili a pobavili nejen generačně starší publikum, které má k dechovce blíž, ale i to mladší. Klasickou hudbu v taktech valčíku a polky mísíme i s dalšími žánry, jako jsou swing, blues, waltz nebo tango," zdůraznil Dvořák.

Úspěch kapely, která čítá bezmála 20 členů, se dostavil necelé dva roky po jejím vzniku, kdy se stala vítězem soutěže Zlatá křídlovka 2012 a odnesla si titul Mistr republiky dechových hudeb pro rok 2012. O rok později obdržela stříbrnou medaili za druhé místo na 14. Mistrovství Evropy dechových hudeb v německém Ehningenu.

Region Renesance slaví 10 let

Zhruba o půl šesté v podvečer přijdou na pódium představitelé mikroregionů Jemnicko, Dačicko, Telčsko a Třešťsko, kteří v magickou chvíli, v předvečer letního slunovratu podepsali dne 20.06. 2006 v 20:06 Memorandum Regionu Renesance.

Tento region vznikl, aby se mohlo využívat více šancí v postavení regionu v dnešním globalizujícím se světě a zároveň přispět ke zkvalitnění každodenního života obyvatel krásného kraje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám