Hlavní obsah

Pomozte se Životem dětem těm, kterým selhávají plíce nebo srdce

Novinky, Tomáš Kopečný

Co byste dali za to, aby se děti, kterým selhává srdce nebo plíce, uzdravily? A víte, že existuje přístroj, který tohle dokáže? Jmenuje se ECMO - pumpa pro mimotělní oběh a umí zachránit až 75 procent dětských životů.

Foto: Život dětem
Článek

Právě na její koupi teď probíhá charitativní sbírka organizace Život dětem realizovaná pro Jednotku intenzivní a resuscitační péče Kliniky dětského a dorostového lékařství Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Zapojit se může skutečně každý. V tuto chvíli je vybráno 348 845 Kč z celkové ceny 1 700 000 Kč.

K selhání srdce nebo plic může dojít u dětí jakéhokoliv věku. Bohužel i u zcela malých dětí hned po narození, kdy např. vdechnou zkalenou plodovou vodu. Příčiny selhání jsou však různé, např. virový a bakteriální zánět plic, těžké postižení plic, které vzniká při jiném onemocnění, vdechnutí toxické nebo jiné cizí látky, záněty srdečního svalu, těžké infekce vedoucí k septickému šoku, stavy po tonutí apod.

„Jde o velmi kritické stavy, které většinou končí špatně. ECMO – pumpa pro mimotělní oběh se v tomto kontextu stává skoro až zázrakem. Dokáže totiž funkci plic a srdce z velké části nahradit a poskytne tak čas, aby se orgány uzdravily. Společně s lékařskými odborníky tak zachrání život téměř 75 procent dětí, což znamená, že sedm až osm dětí z deseti, u kterých byla stoprocentní pravděpodobnost smrti, se vrací zpět do života,“ uvedla předsedkyně správní rady neziskové organizace Život dětem Anna Strnadová.

Jednotka intenzivní a resuscitační péče Kliniky dětského a dorostového lékařství Všeobecné fakultní nemocnice v Praze je jediné pracoviště v ČR, která s tímto unikátním přístrojem již pracuje. Nyní však naléhavě potřebuje další pumpu. Pomoc zde totiž nachází děti z celé země a ta stávající již přestává stačit. Cena jedné pumpy činí 1 700 000 korun a právě na tuto částku bylo vystaveno sbírkové konto.

„Lékaři dávají do pomoci své znalosti, odbornost a srdce, my můžeme pomoci nejen srdcem, ale také příspěvkem v rámci možností každého z nás. Za všechny rodiče dětí, které se mohou dostat do situace, kdy budou pro své dítě potřebovat napojení na pumpu ECMO, děkujeme a budeme skutečně vděční za jakýkoliv příspěvek, který nám umožní pro kliniku pumpu zakoupit a zachránit tak další životy dětí, které by jinak zemřely. V současnosti nám chybí 1 351 155 korun,“ dodala Anna Strnadová.

Život dětem je obecně prospěšná společnost, která existuje od roku 2000. Jejím posláním je pomoc nemocným, handicapovaným a opuštěným dětem v rámci celé České republiky, které se ocitnou v obtížné životní situaci a potřebují odbornou pomoc a podporu svého okolí.

Další informace ke sbírce naleznete na www.nadejeprodeti.cz a www.zivotdetem.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám