Hlavní obsah

Pomoc při úklidu hrobů nabízí v Ústí nad Orlicí městská společnost

Novinky, Stanislava Dvořáková
Aktualizováno

Zajistit úpravu a výzdobu hrobu, zejména na Dušičky, přináší často nemocným, starým a vzdáleným pozůstalým značné starosti. S pomocí přichází úsek Komunálních služeb, kde si lze veškeré tyto práce objednat.

Foto: Stanislava Dvořáková

Největším pohřebištěm v Ústí nad Orlicí je hřbitov Na Hýbli.

Článek

Dušičky - svátek a památka zesnulých. Jako pro každý velký svátek i pro tento den je organizován velký úklid. Co si ale počít, když zdraví či síly na tuto práci již nestačí. Hůlčičky, chodítka, či invalidní vozík nejsou ideální pomůckou pro namáhavou práci. A navíc je-li člověk sám. kdo podá pomocnou ruku?

Jsou lidé, kteří si pak tuto pomoc vykládají po svém. Tu lze při úklidu hrobu zaslechnout rozčílený hlas z vedlejší uličky: „Tak jsem si přinesla kytku a položila na hrob. Vzala jsem vázu a šla k pumpě pro vodu. Když jsem se vrátila, byla kytka pryč. Tak jsem se šla rozhlédnout po okolí, kde našla své místo. Kytku jsem nenašla, ale než jsem se vrátila k hrobu, byla váza pryč.” I takový pomocníci se mezi dnešní generací najdou. A to není černý humor, ale smutná skutečnost.

Co dodat? A není to jen kytka, při vzdálení se od hrobu zmizí hrabičky, košťátko, prostě vše, co se může nějak hodit. Takže takový úklid na otevřeném venkovním prostranství nevyžaduje jen dostatek sil a pohyblivosti, ale i přítomnost další známé osoby. Co však dělat, když žádná taková není již mezi živými?

A přece v Ústí nad Orlicí se účinná pomoc našla. Úklid prostranství veřejných pěti pohřebišť zajišťuje úsek Komunálních služeb městské společnosti Tepvos, která pro hlavní hřbitov Na Hýbli vyčlenila stálého zaměstnance, který se po celý rok průběžně stará o úklid, sekání trávy, nátěry a další potřebné práce.

Vedle úklidu cest však zůstávají neupravené opuštěné hroby. Vedle jejich vlastníků, kteří zůstali sami a pro stáří potřebnou údržbu nezvládají, jsou to pozůstalí, kteří se z města odstěhovali a přijíždí položit věnec a rozsvítit svíčku jen v den Dušiček. V tomto případě mohou využít úseku Komunálních služeb na zařízení výzdoby - naaranžování květin a rozsvícení svíčky.

Jedná se o nabídku individuální péče o jejich hroby, kterou lze objednat v zákaznickém centru Tepvosu v Královéhradecké ulici. A není to jen úklid hrobu a sváteční výzdoba v čase Dušiček, ale také celoroční péče o zeleň hrobových míst, odstraňování plevele, výsadbu květin a zalévání. Dále lze objednat stavební opravy odborným pracovníkem i s použitím mechanizace, včetně doplnění dekorativního štěrku.

Tímto způsobem jsou odstraněny starosti živých, kteří si tak mohou za každých okolností uchovat krásné vzpomínky na ty, které měli tolik rádi.

Reklama

Výběr článků

Načítám