Hlavní obsah

Pomáhají zvířatům v nouzi

Novinky, Vladimír Tauchman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český svaz ochránců přírody JARO Jaroměř provozuje od roku 1998 záchrannou stanici pro zraněné volně žijící živočichy. Ročně poskytují péči až pěti stům volně žijících živočichů v nouzi, které přijímá z okresů Náchod, Trutnov, Hradec Králové a Rychnov nad Kněžnou.

Foto: Vladimír Tauchman
Článek

Spolu s přidruženou stanicí pro Krkonošský národní park ve Vrchlabí je jediným zařízením tohoto typu v celém Královéhradeckém kraji.

Více než polovinu pacientů se daří po vyléčení úspěšně navracet do volné přírody, dalším několika stům živočichů ročně pomohou díky odborné non-stop telefonické poradně fungující nejen pro širokou veřejnost, ale i pro státní správu (hasiči, strážníci i policisté, úředníci…).

Nezřídka i dočasně suplují činnost některých dalších státních i nestátních zařízení (psí útulky, veterinární správy, úřady) v době kdy tyto nepracují, tedy zejména o svátcích, víkendech, či nočních a brzkých ranních hodinách, neboť je většinou jedinou alespoň trochu „příbuznou“ institucí kam se dá v tuto dobu vůbec dovolat. Snaží se však řešit i přímo v terénu nejdůležitější příčiny kolizí volně žijících živočichů s civilizačními prostředky, aby se tam zraněných živočichů dostávalo co nejméně.

Zabezpečují proto nejrizikovější venkovní prosklené plochy, trolejová vedení nad zimovišti vodních ptáků, vytvářejí se vhodná zimoviště, aktivně se pečuje o zhruba 150 přírodovědně cenných lokalit tak, aby pro volně žijící živočichy představovala bezpečná útočiště. Snaží se vhodnou osvětou eliminovat bohužel stále velmi rozšířené snahy o zbytečné „zachraňování“ živočichů v případech, kdy to není potřeba, a které plynou z pouhé neznalosti biologie jednotlivých druhů (např. některá mláďata v dobré víře nálezci odebírána svým původním rodičům).

Vyrábí, budují a distribuují prvky (např. ježčí pelíšky, ptačí a savčí budky a krmítka, hmyzí hotely), které pomáhají zlepšovat prostředí pro živočichy na zahradách atd. Činnost je v tomto směru velice obsáhlá jak se můžete přesvědčit ať už osobně, či alespoň na webu.

Pomáhají zvířatům v nouzi (90 procent z přijatých živočichů je v nouzi vinou člověka a jeho aktivit, je proto morální povinnosti člověka se o tyto živočichy postarat).

Krátí utrpení těžce postiženým živočichům, které není možné vypustit do přírody, nebo jim není možné zajistit důstojný život v zajetí. Snaží se minimalizovat ohrožení volně žijících živočichů ze strany člověka, tzn. řešit nejrůznější negativní vlivy tak, aby činnost záchranných stanic v budoucnu nebyla potřeba.

Reklama

Výběr článků

Načítám