Hlavní obsah

Polská Muszyna v Sadeckých Beskydech potěší (nejen) vyznavače zimních sportů

Novinky, Dušan Jurek
Aktualizováno

Turistické centrum Muszyna najdete v Sadeckých Beskydech na jihovýchodě Polska necelých 40 km od Staré Lubovni v těsném sousedství hranice se Slovenskou republikou.

Foto: Dušan Jurek

Dřevěný kostel v Muszyně. Ukázka sakrální architektury zdejšího kraje.

Článek

Společně s dalším polským městem Krynica-Zdrój tvoří turisticky velmi atraktivní oblast, jejíž kvality ocení nejen milovníci zimních sportů, ale také příznivci aktivního stylu volného času v letních měsících.

Nezapomeňme také na bohatou lázeňskou historii i současnost města Krynica-Zdrój. Krynické léčebné prameny jsou známy již od 17. století a jejich léčivý účinek sem přivádí pacienty nejen ortopedie a hematologie, ale i dalších lékařských oborů.

Léčebné účinky minerálních pramenů a rašelinového bahna ocenily již tisíce návštěvníků od roku 1807, kdy Krynica dostala oficiální statut lázní. Vlastní infrastruktura lázeňského města začala po roce 1856 výstavbou restaurací, lázeňských domů a hotelů. Otevření železnice na počátku 20. století pak bylo dalším impulzem pro rozvoj zdejšího lázeňství.

Ale zpátky k aktivitám volného času. V zimních měsících mají milovníci sjezdového lyžování nebo snowboardingu výběr z několika sjezdových tratí od těch nenáročných až po sjezdovky s nejvyšší obtížností. V každém lyžařském centru je půjčovna lyží společně se servisem, lyžařská škola, samozřejmostí je restaurace a možnost parkování.

Rovněž možnost večerního lyžování najdete v každém z center. Nejdelší sjezdovku najdete v cetru Jaworzyna Krynicka - 2600 metrů, o váš transport se postará lanovka. Druhá nejdelší sjezdovka je v cetru Dwie doliny (Wierchomla, Muszyna) má délku 2000 metrů a rovněž tady vás na její počátek vyveze lanovka. Obě sjezdovky jsou připraveny poskytnout vám zážitek s večerního lyžování.

Dalšími lyžařskými centry jsou Centrum narciarskie Azoty, Master ski Tylicz, Slotwiny, Stacja narciarska Tylicz a Henryk Ski. Úplný přehled o sjezdovkách, jejich náročnosti, vybavení, časech lyžování najdete v bezplatných průvodcích na recepcích hotelů nebo infocentrech včetně mapky.

Zimní radovánky však neznamenají jen sjezdové lyžování. Pro adrenalinové vyžití jsou připraveny sáňkařská dráha, jízda na sněžných skútrech nebo na velmi populárních Trikke Skki. A pro klidnější styl nabízí okolí možnost pěších vycházek. Lázeňskými hosty jsou často využívány trasy na úbočí Parkowe hory. Zde se také nabízí možnost pro milovníky běžkařského sportu. Stejně jako na vrchol Jaworzyny můžete se na vrchol Parkowe hory nechat vyvézt lanovkou a záleží jen na vás, jakou cestu zvolíte zpět do údolí.

Muszyna a Krynica-Zdrój však neznamenají jen zimní sporty. V letních měsících nabízí stejně široké spektrum pro aktivní prožití volného času jako v zimě. Můžete se na značených trasách PTTK - polská obdoba našeho KČT - věnovat pěší turistice spojené s populárním nordic walkingem.

Výlet na Jaworzynu a procházka po hřebenech s výhledy na Sadecké Beskydy je prožitkem, na který budete určitě vzpomínat. A na své si přijdou také milovníci jízdy na horských kolech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám