Hlavní obsah

Policistům v Ústí nad Orlicí slouží nové moderní pracoviště kriminalistických techniků

Novinky, Stanislava Dvořáková

V úterý 28. května byly kriminalistickým technikům Územního odboru Policie ČR Ústí nad Orlicí předány v policejní budově v Letohradské ulici čp. 759 nové prostory ohledovny stop z míst trestních činů, vybavené současnou nejmodernější technikou.

Foto: Stanislava Dvořáková

Policejní budova v Letohradské ulici v Ústí nad Orlicí.

Článek

Oficiálního zahájení provozu Oddělení kriminalistické techniky Územního odboru v Ústí nad Orlicí se ujal plk. Mgr. Radomír Štantejský, vedoucí Územního odboru Ústí nad Orlicí. Dále se zasedání zúčastnil jeho zástupce plk. Mgr. Milan Hickl, vedoucí kriminalistických techniků kpt. Ing. Josef Šafránek z KŘP Pardubického kraje, vedoucí oddělení materiálního a technického zabezpečení Ing. Milan Marek z odboru správy majetku krajského ředitelství a vedoucí kriminalistických techniků pracoviště v Ústí nad Orlicí nprap. Radek Strasmeier. Organizaci programu zajišťovala tisková mluvčí Policie ČR Ústí nad Orlicí por. Bc. Lenka Vilímková.

Radomír Štantejský zhodnotil nedostatky bývalého, již zastaralého a nevyhovujícího, zařízení pro řešení a odhalování trestné činnosti. To bylo nyní nahrazeno novým pracovištěm ohledovny stop z míst trestných činů, jež splňuje všechny standardy pro laboratorní prostředí a patří mezi nejmodernější v rámci Policie České republiky.

Přestavba v policejní budově začala na konci minulého roku a trvala téměř pět měsíců s vynaloženými náklady navýšenými o přístrojové vybavení skoro 3 miliony korun.

Poté jednotliví kriminalističtí technici představili přítomným zástupcům médií místnost ohledovny, jejíž první část slouží k vyvolávání a zajišťování daktyloskopických stop, vedle je zařízení, kde chemickými metodami pomocí mechanoskopie dochází k identifikaci nástrojů podle zanechaných stop na místě činu.

Dalším vybavením je laboratorní odtahová digestoř Excellet APG D, která je určena pro použití v chemických a biologických laboratořích jako ochrana obsluhy před nebezpečnými zplodinami. Je napojena na centrální rekuperaci vzduchu a zajišťuje intenzivní odpařování agresivních látek. Sterilní prostředí je udržováno UV-germicidní lampou.

Dále je v místnosti lednička na uskladnění stop v chladném nebo zamrazeném stavu. Jedná se o režimové pracoviště, kam mohou vstupovat pouze zde pracující technici, čímž je zamezena kontaminace nebo manipulace stop jinými osobami. Toto pracoviště obsluhuje šest techniků, kteří na Orlickoústecku zajišťují nepřetržitý výkon služby.

Vedle laboratorního vybavení pro komfortní ohledání stop je zde ještě zázemí pro výkon oddělení s možností neprodleného zaslání ve speciálních sterilních obálkách zajištěných stop na Odbor kriminalistické techniky a expertiz (OKTE) v Hradci Králové nebo Kriminalistickému ústavu v Praze. Pro okamžitou fotografickou dokumentaci podezřelé osoby pak slouží fotoateliér.

Reklama

Výběr článků

Načítám