Hlavní obsah

Policisté varují: každý den na zimních silnicích dochází k desítkám dopravních nehod

Novinky, Stanislava Dvořáková

Policisté v Pardubickém kraji od začátku roku vyjížděli zejména ve výše položených oblastech Orlických hor k desítkám případů. Nepříznivé povětrnostní podmínky se nyní přesunuly i do níže položených oblastí okresu, takže ani v druhém lednovém týdnu nehod neubylo.

Foto: PČR

Dopravní nehoda ze dne 2.ledna v úseku Žamberk - Líšnice.

Článek

Policisté proto prostřednictvím tiskové mluvčí Lenky Vilímkové upozorňují řidiče na provedení nezbytných opatření, než vyjedou na silnici v nepříznivých podmínkách zimního období.

Klimatické podmínky nového roku, kdy velké přívaly sněhu jsou vzápětí střídány dešťovými přeháňkami, vyžadují u řidičů maximální bezpečnostní opatření. Zároveň by měli zvážit, je-li jejich cesta nezbytně nutná.

Pokud nemají jinou možnost dostat se do zaměstnání nebo zajistit odvoz dětí do školy, měli by pamatovat na to, že stav silnice v jednom úseku okresu nemusí být totožný na jeho konci.

Především je třeba dle příkazu platného od 1. listopadu do konce března - pokud je nebezpečí ležící vrstvy sněhu na silnici - vyměnit letní pneumatiky a respektovat značku přikazující řidičům motorových vozidel nasazení sněhových (protiskluzových) řetězů nejméně na dvě hnací kola s hloubkou dezénu nejméně 4 mm, u vozidel převyšujících 3500 kg s hloubkou 6 mm. Dále je třeba mít připraveny prostředky k odstranění sněhu a námrazy, aby nedošlo ke snížení viditelnosti, či ohrožení dalších účastníků provozu na silnici.

Jako důležité varování Policie ČR zveřejnila některé záběry nehod, které by měly být dostatečnou výstrahou před podceněním výjezdu na zimní silnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám