Hlavní obsah

Policisté na Zlínsku zahájili bezpečnostní opatření k Barum Czech Rally i Trnkobraní

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezpečnostní opatření k letošnímu 49. ročníku Barum Czech Rally Zlín zahájilo v úterý 13. srpna Krajské ředitelství policie Zlínského kraje. V pátek začne pro policisty v kraji další opatření zaměřené na Vizovické Trnkobraní.

Foto: Policie ČR

Během Barum rally a Trnkobraní budou policejní kontroly řidičů častější.

Článek

„I když se obě akce prolínají, jsme na ně připraveni a nasadíme do nich adekvátní počet policistů tak, aby byl zajištěný veřejný pořádek i bezpečnost a plynulost silničního provozu. Až do ukončení automobilové soutěže v neděli 18. srpna se jí nepřetržitě bude věnovat na 400 policistů,“ informovala dnes krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.

„Kromě dopravních policistů, kteří budou mít k dispozici veškerou dostupnou radarovou techniku k měření rychlosti vozidel, jsou do opatření zařazeni i policisté služby pořádkové, cizinecké ale také kriminální policie. Proto jsme si vyžádali posily ze Jihomoravského a Moravskoslezského kraje,“ sdělila mluvčí.

Jedním z důvodů přizvání pomoci je nepříznivý vývoj dopravní nehodovosti ve Zlínském kraji. „Počítáme s tím, že nám policisté ze sousedních krajů vypomohou především s dohledem na dodržování dopravních předpisů a zajištění plynulosti v dopravě. K dispozici budeme mít i vrtulník Letecké služby Policie ČR, který bude využíván zejména pro koordinaci dopravy a odhalování závažných přestupků, ale například i k monitorování odstavných parkovišť,“ řekla Lenka Javorková.

Oficiální start Barum rally je naplánován na páteční večer, i přesto budou policisté už od úterý dohlížet na respektování pravidel provozu na pozemních komunikacích, zejména na dodržování rychlosti nejenom závodníků, kterým se občas podaří mimo trať předepsanou rychlost překročit, ale také běžných řidičů.

Kromě rychlosti se policisté v nadcházejících dnech zaměří i na dodržování zákazu alkoholu za volantem, nebo na kontrolu technického stavu vozidel fanoušků, zejména z pohledu nepovolených sportovních tuningových úprav, za což mohou řidičům zadržet i technický průkaz.

„Aktuální informace o dopravní situaci ve Zlínském kraji, aktuálních uzavírkách komunikací na příjezdech do Zlína, hustotě provozu či objízdných trasách budeme veřejnosti sdělovat prostřednictvím speciální telefonní linky 974 666 555, kterou budou od čtvrtka15. srpna do neděle 18. srpna obsluhovat policisté operačního střediska,“ zdůraznila mluvčí.

Středisko bude mít k dispozici aktuální informace z vrtulníku Letecké služby Policie ČR i od policejních hlídek z celého Zlínského kraje. Službu mohou využívat jak diváci Barum rally, kteří směřují k rychlostním zkouškám, tak i občané, kteří plánují cesty za jiným účelem.

„Upozorňujeme také, že podobné akce lákají zloděje. Návštěvníky proto vyzýváme, aby si své osobní věci a cennosti chránili, nenechávali je v zaparkovaných vozech a nedávali tak zlodějům šanci se obohatit. Také žádáme návštěvníky, aby se v zájmu vlastní bezpečnosti chovali ukázněně a vždy dbali pokynů pořadatelů a policistů,“ zdůraznila Lenka Javorková.

Reklama

Výběr článků

Načítám