Hlavní obsah

Policie žádá o pomoc při pátrání po zlodějích dvou rohů nosorožců

Novinky, Michaela Mitáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policisté stále nedopadli zloděje, který odcizil ze zámku v Napajedlech několik vzácných exponátů. Předměty zmizely z jedné části dlouhodobé expozice Afrika, která je umístěná v přízemí historického sídla. Policie na případu pracuje od úterý 11. října. V současnosti kriminalisté žádají veřejnost o pomoc.

Foto: Michaela Mitáčková

Expozice představuje mnoho zajímavostí, mezi nimi jsou i vypreparovaná zvířata nebo jejich části.

Článek

Vedení zámku krádež policii oznámilo 11. října. Od té doby policisté intenzivně pátrají po zlodějích, kteří ze zámku v Napajedlech ukradli dva pravé rohy nosorožců. Jednalo se o dvanáctikilogramový roh z nosorožce tuponosého a dvoukilový roh z nosorožce dvourohého.

"Aby se k trofejím pachatelé dostali, museli odstranit z vitríny asi dvacetikilogramové sklo," upřesnila mluvčí zlínské policie Jana Bartíková. 

Vyšetřovatelé přivítají od veřejnosti jakékoliv informace. "I drobné indicie mohou totiž pomoci při vyšetřování krádeže. Všichni lidé, kteří navštívili expozici Afrika v průběhu září a října, a nebo svědci, kteří si během výstavy nebo prohlídky zámku něčeho podezřelého všimli, se mohou nepřetržitě hlásit policii na linku 158,“ řekla manažerka zámku Petra Psotková.

Výstava AFRIKA – legendy i mystéria… je v zámku otevřena od 1. července letošního roku. Návštěvníci při prohlídce expozice vidí velkoformátové fotografie, domorodé předměty, preparovaná zvířata, jejich kůže či rohy. V jednom ze sálů jsou i dvě hliněné chýše, charakteristické pro domorodé vesnice. Autorem výstavy je cestovatel Rudolf Švaříček společně s cestovní kanceláří Livingstone. Některé exponáty pochází z českých muzeí či zoologických zahrad.

Zámek v Napajedlech je od letošního roku poprvé ve své historii otevřen široké veřejnosti. Kavárnu a výstavy si lidé mohou od listopadu prohlédnout každý den kromě pondělka od 10.00 do 18.00. Prohlídky historických sálů s průvodcem se konají jen o víkendech a státních svátcích, vždy od 10 do 16 hodin. Skupiny nad pět osob si mohou prohlídku objednat i v jiném termínu.

Více informací o zámku i připravovaných akcích na www.zameknapajedla.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám