Hlavní obsah

Policie varuje před dvojicí podvodníků

Novinky, Stanislava Dvořáková

Od počátku letošního roku se v Orlickoústeckém regionu stalo devět případů, kdy se dvojice zlodějů snažila lstí získat majetek zejména seniorů.

Foto: PČR

Nabídku doprovodu domů neznámou osobou je třeba vždy kategoricky odmítnout.

Článek

Posledním případem je krádež peněz z rodinného domu v obci Koldín v pátek 22. září krátce před polednem, kterou zažila sedmasedmdesátiletá žena. Dvojice neznámých pachatelů ji zabavila v blízkosti trvalého bydliště a jeden z nich využil její nepozornosti a vnikl do jejího domu. Uvnitř odcizil finanční hotovost v řádu desetitisíců korun. Poté dvojice odjela pravděpodobně vozidlem značky Mercedes černé barvy.

Ihned po oznámení krádeže se na místo dostavila hlídka z Obvodního oddělení v Chocni a výjezdová skupina Služby kriminální policie a vyšetřování z Ústí nad Orlicí. Kriminalistický technik zajistil stopy, které by mohly vést k osobě konkrétního pachatele. Informace o činu byla okamžitě předána všem hlídkám v okolí. Po pachatelích se stále pátrá.

Krátce před uvedenou krádeží se zřejmě stejná dvojice pokusila okrást manžele v obci Vračovice. Tam se jim naštěstí nic odcizit nepodařilo.

Ani lest neznámé dvojice, která měla posloužit k okradení třiadevadesátiletého muže z Lanškrouna o životní úspory se nepodařila. Po telefonickém rozhovoru jeho údajného syna, který potřeboval na opravu vozidla půjčit 100 tisíc korun se náhodou u jeho domu objevila neznámá žena, která s odkazem na jeho syna onu finanční částku požadovala. Důchodce však duchapřítomně zareagoval a důrazně ji odmítl žádané peníze dát.

Zloději však neustále inovují své lsti, jak připravit vytipované oběti o jejich majetek. Proto je třeba být obezřetný a nepouštět přes práh svého domova cizí osoby. Tímto způsobem lze výrazně snížit riziko krádeže životních úspor, cenností nebo starožitností.

Policie České republiky - KPŘ Pardubického kraje žádá občany pokud mohou k případu v obci Koldín sdělit informace, aby je nahlásili na linku 158 nebo na telefonní číslo 974 580 711.

Zároveň uvítají zprávu na linku 158 o jakékoliv podobné situaci, která se jim nebo v okolí přihodí, a to co nejvíce detailů k popisu osob, značky vozidla a dalších podezřelých okolností a zabránit tak dalšímu protiprávnímu jednání.

Veškeré preventivní rady pro seniory, které mohou minimalizovat popsanou trestnou činnost lze najít v projektu "Senioři sobě" a v letáku (Ne) bezpečný věk, který se zabývá podvody na seniorech, jak se chránit před okradením doma, při nákupech, v prostředcích MHD, ve vlaku a při výběru peněz z automatu.

Reklama

Výběr článků

Načítám