Hlavní obsah

Policie v Bohumíně zabavila přes dvě desítky nelegálních kvízomatů

Novinky, Lucie Balcarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Bohumíně policie zakročila v minulých dnech rázně proti hazardu. Hned na několika místech zabavila a odvezla 22 nelegálních kvízomatů.

Foto: Policie České republiky

Čtrnáct kvízomatů odvezla policie z pivnice přímo na pěší zóně v centru Bohumína.

Článek

A to díky celoplošnému zákazu hazardu, který ve městě platí. Díky němu z ulic vymizely (až na pár jednotlivců, kterým dobíhá povolení) veškeré hrací přístroje i videoterminály.

„Hazardní společnosti si nedají pokoj. Jsou úporné jako vši nebo štěnice. V Bohumíně ale narazili na silného soupeře. U nás má hazard navždy „stopku“. Vloni jsme uspěli u ministerstva a všechny herny v Bohumíně musely kvůli naší zákazové vyhlášce zavřít. Pak ale do některých míst navezli protiprávně kvízomaty, kterými se jejich provozovatelé snaží obejít zákon o loteriích. Ani to si však nenecháme líbit. Podali jsme na ně trestní oznámení a upozornili Specializovaný finanční úřad. Velké poděkování proto patří policii za to, že přistoupila k plošnému zabavení kvízomatů,“ uvedl bohumínský starosta Petr Vícha.

„Můžeme potvrdit, že v rámci vyšetřování deliktů hospodářského charakteru policisté zabavili na dvě desítky tzv. kvízomatů. Vzhledem ke stadiu prověřování nemůžeme bližší podrobnosti zveřejnit,“ sdělila k případu karvinská policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Po policejním zátahu na kvízomaty někteří přidrzlí provozovatelé heren nelenili a navezli do míst po zabavených kvízomatech další pětici přístrojů. „Jestli si někdo myslí, že v boji proti hazardu polevíme, tak je na velkém omylu. Ať na nelegální provozování kvízomatů v Bohumíně rovnou zapomene. Strážníci místa, kde bývaly automaty, pravidelně monitorují. Hned jsme proto zjistili, že zabavené kvízomaty nahradily nové. Takže jsme stejně rychle jako oni podali trestní oznámení a vyzvali Specializovaný finanční úřad, ministerstvo financí i policii, aby zakročili. Už teď si mohou být provozovatelé jistí, že jim policie přístroje opět brzy zabaví,“ dodal Vícha.

V Bohumíně už proti hazardu otevřeně bojují jedenáct let. Tehdy zastupitelé přijali zákazovou vyhlášku a tím klesl počet automatů ze 140 na 30. Město se tak vzdalo pětimiliónového příjmu. Jenže pak přišla nová generace přístrojů - videoterminály. Ministerstvo financí je protiprávně, i přes odpor obcí, povolovalo jako na běžícím pásu.

Před třemi lety se měst zastal Ústavní soud. Jenže od té doby se kvůli liknavosti ministerstva nic nedělo. Až vloni začalo konečně konat a bohumínské herny musely zavřít. Letos v únoru a březnu ještě zrušilo ministerstvo licenci i posledním osmi videoterminálům, které je měly až do roku 2019. U posledních tří není rozhodnutí ještě pravomocné.

Z loterií inkasoval v posledních dvou letech Bohumín do rozpočtu 10 milionů korun. Dobrovolně a rád se příjmů vzdal. „O peníze z hazardu nestojíme. Velmi rádi o ně přijdeme. Jen v bohumínských hernách lidé ročně prohráli na 40 miliónů korun. Vesměs automaty totiž vyhledávají lidé, kteří pobírají sociální dávky, a tyto peníze přeci mohou skončit úplně jinak než v bezedných hracích přístrojích," upřesnil starosta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám