Hlavní obsah

Policejní parkur se konal v sobotu v Komenského sadech v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 31. srpna 2013 uspořádali příslušníci Městské policie Ostrava již XVI. ročník Mezinárodního setkání jízdních policií. Akce za přítomnosti primátora města Ostravy Petra Kajnara a ředitele Městské policie Ostrava Zdeňka Harazima se konala v největším ostravském parku – v Komenského sadech.

Foto: Josef Zajíc

XVI. Mezinárodní setkání jízdních policií. Ostrava. 31.8.2013

Článek

Již pošestnácté se milovníci koní, a nejen těch ve službách policie, setkali v sobotu 31. srpna 2013 v Ostravě v Komenského sadech u příležitosti Mezinárodního setkání jízdních policií.

Střetly se dvojice (kůň a jeho jezdec) z Policie České republiky Brno a Zlín, Městské policie Ostrava, policistů z Bratislavy, z Chorzowa a Czenstochowé. 

Soutěžící se utkali o tři ceny: v cross parkuru "O pohár ředitele Městské policie Ostrava". V zrcadlovém skákání "O pohár primátora statutárního města Ostravy" a ve speciálním policejním parkúru "O pohár hejtmana Moravskoslezského kraje".

Všechny tři soutěže byly jak pro koně, tak pro jezdce velmi náročné. Tratě parkurů byly postaveny v kopcovitějším terénu v severní části Komenského sadů, takže závodnici museli vyjíždět na překážky do kopce, čímž se koním překážka zdá vyšší. Opět sjížděli dolů, překonávali různé druhy povrchů a absolvovali i prudké sjezdy.

V soutěži cross parkuru "O pohár ředitele Městské policie Ostrava" zvítězila Agnieszka Mordal na koni Dumy z policie Czenstochowa z Polska. Druhé místo obsadil opět polský reprezentant z Chorzowa Karol Moleda s koněm Jarmanek. Třetí příčku, cenu a mašli pro koně Solo Macarena si odnesl Libor Zedníček z Městské policie Ostrava.

V druhé soutěži "O pohár primátora statutární města Ostravy" v zrcadlovém skákání vyjela vždy vylosovaná dvojice soutěžících. Ti měli proti sobě postavené rovnocenné tratě i překážky, ale v zrcadlovém provedení. Jezdec s horším časem vypadl. Pyramidovitým způsobem tak v krátkém čase zůstali finalisté. Zvítězila Hana Němcová z Brna na koni Hubert před Liborem Zedníčkem, který jel na koni Solo Macarena. Třetí místo obsadil Daniel Orsag na koni Solo Romy také z Ostravy. Tato soutěž se asi třem tisícům diváků velmi líbila.

Mezi jednotlivými soutěžemi probíhal pro diváky doprovodný program. Mohli tak zhlédnout atraktivní ukázku sokolnictví a také akrobatickou jízdu při voltiži na koni.

Speciální policejní parkur byl pro koně i jezdce nejtěžší. Soutěž je rozdělena na dvě části. Rychle jedoucí speciální parkur s náročnými překážkami, jako je například hořící překážka nebo bariera. Pokud soutěžící splnil časový limit, postoupil do krokového kola, kde musel s koněm plnit náročné disciplíny v ovládání koně a jeho chování v náročné pracovní situaci. Koně museli ustát střelbu z pistole, což se některým nepodařilo, nebo snést náraz obrovského míče.

V této poslední soutěži "O pohár hejtmana Moravskoslezského kraje" zvítězil Daniel Orsag na koni Solo Romy z Městské policie Ostrava před Liborem Zedníčkem s jeho koněm Solo Macarena. Třetí místo vybojoval polský reprezentant Karol Moleda na koni Jahranek z Chorzowa.

Pořadatelé na závěr vyhlásili nejlepšího ostravského závodníka, kterým se pro rok 2013 stal Libor Zedníček z Městské policie Ostrava.

Divákům za jejich účast na závodech poděkovali jezdci závěrečným defilé ve cvalovém rytmu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám