Hlavní obsah

Polárníci v Antarktidě stráví poslední dny roku na českých vyhřívaných prostěradlech

Novinky, Stanislava Dvořáková

Krátké antarktické léto je cílem výzkumu českých polárníků. Drsné klimatické podmínky se jim snaží zpříjemnit české firmy a mezi nimi VÚB a. s. z Ústí nad Orlicí - letošní polární expedici firma vybavila vyhřívanými prostěradly.

Foto: archiv MUNI

Zástupce firmy VÚB, a.s. Miroslav Tichý přebírá certifikát pro držitele ochranné známky "Testováno v Antarktidě".

Článek

Nejstudenější a největrnější Antarktida je jednou z nejméně probádaných oblastí. Za účelem výzkumu pro tým českých vědců postavila brněnská Masarykova univerzita na ostrově Jamese Rosse stanici Johanna Gregora Mendela, kde polárníci - i přes vrcholící léto na tomto kontinentě v měsíci lednu - musí čelit nízkým teplotám, vlhkosti a silnému větru.

České firmy se pak snaží zpříjemnit vědcům tento pobyt výrobky, které odolávají drsným podmínkám - a navíc se stávají pro výrobce zárukou kvality.

Mezi tyto firmy se řadí i VÚB a. s. v Ústí nad Orlicí, který se zabývá výzkumem a vývojem pro strojírenskou a textilní výrobu. Pod registrovanou značkou CleverTex (chytrý textil) firma vyrábí a prodává antistatické textilní výrobky do elektrotechnických provozů, nehořlavé spodní prádlo pro hasiče, sportovní outdoorové i materiály vhodné pro atopiky.

Pro tyto výrobky je samozřejmostí vyhovět předepsaným funkčním požadavkům, ale zároveň je i důležité, aby byly příjemné na nošení. Jedním z nejnáročnějších testů je ověření jejich odolnosti v podmínkách Antarktidy.

Polárníci během minulé expedice testovali termoregulační spodní prádlo CleverTex Merino a termoizolační spodní prídlo CleverTex Viloft firmy VÚB. Oba výrobky se osvědčily příjemností materiálu i schopností udržet tělesné teplo, kdy byly vystaveny každodenně těm nejdrsnějším podmínkám. Výsledkem tohoto ověření se stal certifikát pro držitele ochranné známky "Testováno v Antarktidě", který 20. listopadu letošního roku oficiálně převzal zástupce firmy VÚB Miroslav Tichý.

Antarktické podmínky na ochranné známce symbolizuje podobnost drsné přírody, které dominuje vločka unášená ledovým větrem. Pro firmu je pak možnost spolupráce se špičkovými vědci a otestování vyvinutých výrobků ve výjimečných a extrémních podmínkách formou velkého uznání.

I pro letošní expedici připravil VÚB další trojici výrobků určených k testování. Polárníci mívají v ložnicích na vědecké stanici v Antarktidě teplotu kolem 10 až 15°C, takže by se mohla hodit vyhřívaná prostěradla. Na vývoji firma spolupracovala s odborníky ze Západočeské univerzity v Plzni.

Dosud ochrannou známku získaly tři výrobky, a to obuv do náročných podmínek výrobce Prabos plus, a. s., termoregulační spodní prádlo CleverTex Merino a termoizolační spodní prádlo CleverTex Viloft, oba výrobky VÚB, a. s.

Na letošní expedici o ochrannou známku bude usilovat šest výrobků: čepice, batohy, návleky, impregnace, ponožky a zmíněná vyhřívaná prostěradla z VÚB, a. s. Ústí nad Orlicí.

Reklama

Výběr článků

Načítám