Hlavní obsah

Poklady z depozitářů – výstava ukrytých skvostů na zámku Lysice

Novinky, Dagmar Šnajdarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní zámek Lysice otevřel v prostorách předzámčí výstavu prezentující mobiliář pocházející ze šlechtických sídel, která byla po zestátnění přebudována na domovy mládeže, domovy důchodců či sociální ústavy. Expozice je součástí projektu Po stopách šlechtických rodů. Ten se letos pod názvem Velká hradozámecká inventura zaměřuje na někdejší aristokratická sídla a jejich význam z hlediska historie.

Foto: Dagmar Šnajdarová
Článek

Předměty, které pocházejí z dnes nepřístupných hradů a zámků na jižní a severní Moravě, jsou jako tzv. svozy spravovány na státních hradech a zámcích. V Lysicích jsou předměty z celkem 43 hradů a zámků. Jsou uloženy v depozitářích, zapůjčují se na výstavy či doplnění prohlídkových tras a v mnoha případech se postupně vrací na svá původní místa.

Výstava je přístupná v září denně mimo pondělí od 9 do 16 hodin a v říjnu pouze o víkendech a státním svátku od 10 do 16 hodin.

Zámek Lysice

Renesanční šlechtický zámek s rozsáhlou barokní a klasicistní úpravou. Nachází se v něm bohatě vybavené interiéry s exotickými předměty nebo unikátní sbírka malovaných střeleckých terčů a zbrojnice. Ojedinělou architekturou je kolonáda s krytou pergolou v terasovité zámecké zahradě. V prázdninových měsících je přístupné také zámecké zahradnictví s oranžérií a fíkovnou. Na zámku jsou k vidění rovněž dvě stálé expozice věnované významné rakouské spisovatelce Marie Ebner von Eschenbach, rozené Dubské, a lysickému zámeckému divadlu. www.zameklysice.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám