Hlavní obsah

Pohodu nákupů téměř před 100 lety představuje atmosféra ze seriálu Bylo nás pět

Novinky, Stanislava Dvořáková

Putovní výstava Koloniál pana Bajzy otevřená v Městském muzeu v Ústí nad Orlicí od 4. dubna do 9. června nabízí autentickou ukázku obchodů v době první republiky, která byla oživena i televizním seriálem Bylo nás pět.

Foto: Stanislava Dvořáková

"Kupte kupte kupte tady, zboží tu mám celé sady, vstupte, prosím sem!" volal celý den.

Článek

Po nákupním shonu v současných supermarketech je v ústeckém muzeu nabízena poklidná atmosféra obchodování v letech první republiky. Putovní výstava autentických obchůdků byla zapůjčena Moravským zemským muzeem v Brně s dalšími exponáty z Městského muzea Žamberk, Muzea a galerie Orlických hor Rychnov nad Kněžnou a Regionálního muzea Vysoké Mýto.

Dobovou atmosféru 20. let minulého století pak dotváří známé postavy z knihy Karla Poláčka Bylo nás pět, s kterými se měl televizní divák možnost setkat v stejnojmenném seriálu v ČT v roce 1995.

Současná nabídka pro návštěvníky začíná pobídkou: Vstupte, prosím, a projděte se nákupní zónou dávných let!

Ukázka v ústeckém muzeu začíná živností, kterou si zde otevřel pan Vendelín Bajza. Ve svém obchodu s koloniálním zbožím nabízí sortiment všeho, co tehdejší hospodyňka potřebovala. V jeho výrazu nechybí povzbuzení k výběru a nákupu. Nechybí ani ukázka pravé staré pokladny s charakteristickým zacinkáním a pravými dobovými penězi.

Další nabídku masných pochutin s pravým obchodnickým šarmem a úsměvem lze najít v řeznictví a uzenářství J. Štveráka. I tehdejší život bylo možné si přisladit v lákavé nabídce sladkostí cukráře Jaromíra Svobody: „Račte si dát kafíčko a zkuste, jak bude chutnat indiánek! I jablíčko na cestu se bude hodit.” Tak nějak se srdečným pozváním a vynalézavostí bylo nabízeno vystavené zboží.

Při další pochůzce sálem muzea lze nahlédnout do obchodu s textilem Aloise Vařeky a prohlédnout si módní modely té doby i s potřebnými doplňky, klobouky pro pány i dámy. Pozadu s nabídkou nezůstává ani Bočanovo hokynářství od proutěného zboží, česneku, cibule, vajec a jablek až ke všemu, co se může do domácnosti hodit. Kdeže jsou ty časy, kdy se koberce čistily vyklepáním prachu na bidle proutěnou plácačkou?

Zvídavý návštěvník z dnešní doby může si u trafiky prohlédnou na stojanech vystavené staré noviny Světozor, Rovnost i časopisy, a navíc může usednout za okénko trafiky a zkusit nabízet a prodávat s obvyklou výřečností těchto prodavačů.

Před odchodem z výstavy lze ještě doplnit vzpomínky na život prarodičů pohledem do vitrín na typické předměty jejich mládí včetně dřevěných hraček a pokojíčků.

Reklama

Výběr článků

Načítám