Hlavní obsah

Pohltí Dívčí hrady developeři, nebo zůstanou rekreační zónou Pražanů?

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyrazil jsem od jinonického kostela sv. Vavřince podle zoraných polí s hlubokými brázdami v hnědé zemině směrem na Dívčí hrady. Jak dlouho ještě budou pole uprostřed Prahy dávat úrodu? Na co Pražanovi pole, když tu mohou stát baráky...

Foto: Vratislav Konečný

Vrch, na němž stál hrad Děvín, postavený v Štěpánem z Tetína roce 1338, zanikl počátkem 16. století jako cvičný terč nových pražských děl.

Článek

Lukrativní planina

Taková je dnešní realita. A domy pěkně drahé, pro developery tu peníze leží doslova na zemi, jen čekají, kdy je budou moci zvednout.

Jediná pražská náhorní planina, která ještě není zastavěna, je území táhnoucí se od Butovic k Vltavě. Z jedné strany ohraničené Prokopským údolím, kam po kapkách "sjíždějí" od Barrandova bytové domy, z druhé Radlickou ulicí.  

Už se těšili na vilovou čtvrť

Úzká cesta je frekventovaná, na procházce míjím rodiče s dětmi, turisty, cyklisty, běžce, pejskaře. Nedaleko kostela mělo stát Bémovo Kondominium, návrh na stavbu 70 luxusních vil vznikl již v roce 2005, zbyla po něm jen vyasfaltovaná komunikace.  

Procházka vedoucí téměř po rovině s odbočkami na výhledy směrem nad Prokopské údolí a Barrandov je příjemná kromě deště za každého počasí. Jak dlouho ještě? Podle Územního plánu hlavního města Prahy se počítá s částečnou zástavbou území na vltavským údolím. Část by měla pohltit zařízení kampusu pro vysoké školy, další část už projektovaly architektonické ateliéry na malé sídliště. Záminkou, jak se zbavit orné půdy, je neuvěřitelné tvrzení – pole jsou pro Pražany největším zdrojem alergenů… To není výmysl, tento argument padl!

Když tu půjdete v létě, kdy tu zlátne obilí a nad hlavou zpívá skřivan, zapomenete na to, že jste uprostřed města. Jen podprahový hluk z magistrály vám bude hučet neustále do uší. Prokopské údolí stále stojí za procházku, jeho pokračování Dalejské údolí vedoucí k Řeporyjím vypadá  jako na pobočka skládky. Kila nepořádku, odpadu, zříceniny usedlostí a znovuzprovozněný lom. Žádná velká idyla, z obou stran se do údolí tlačí sídliště.

Jméno Dívčí hrady území dostalo podle pověsti o hradu Děvínu, který si naproti Vyšehradu postavily ženy v přemyslovské době, kdy si řekly, že už bylo chlapů a nyní je vše na nich. Legenda pochází z dob Kosmase, převzal ji Alois Jirásek a zařadil do Starých pověstí českých. Ženy prohrály a hrad byl vypálen. Osídlení vrchu je dokázáno, ale ne Vlastou a jejími družkami.

Libuše by žasla

Nyní by tu mohlo stát novodobé impozantní sídlo. Pod hranou skály probíhá trať Pražského Semmeringu, z Kladna se vozilo uhlí na průmyslový Smíchov.

Ze skály uvidíte od Cukráku na obzoru, přes údolí Vltavy s Barrandovem na Modřany, zastavěnou pláň na Pankráci s pražskými mrakodrapy, Vyšehrad, podstatnou část metropole. Přes kopec se pod Petřínem tyčí majestátný Hrad.

Dívčí hrady jsou jedinečné místo k odpočinku, které může být  být vyhlídkou jen pro vyvolené. Měla jim sloužit i lanovka z Radlic na planinu. Tu se podařilo smést ze stolu.  

Z nedaleké skály, na níž stojí Vyšehrad, měla kněžka hadačka Libuše pronést věštbu: Vidím město veliké! Jeho sláva se dotkne hvězd, již vložil kněžně do úst slova Alois Jirásek.

Viděla taky zastavěné Dívčí hrady?  

Reklama

Výběr článků

Načítám