Hlavní obsah

Pohledy na Ostravu z ptačí perspektivy. Například z haldy Ema

Novinky, Josef Zajíc

Pohledy na Ostravu z ptačí perspektivy jsou zajímavé. Vyšli jsme na haldu Ema, která se nachází témeř v centru Ostravy na pravém břehu řeky Ostravice.

Foto: Josef Zajíc

Televizní věž v Hošťálkovicích (vzdálenost 7,6 km) a Praděd (81,9 km).

Článek

Halda Ema (též Terezie-Ema) je navršena hlušinami z dolu Trojice. Hlušina byla navážena od roku 1920 do roku 1960, kdy byla navážka ukončena. V té době se halda uvnitř vznítila a prohořívá dodnes. Při hoření se vytváří teplota až 1500 stupňů a následkem toho vznikají vzácné nerosty. Díky celoroční teplotě se na haldě nedrží sníh a rostou zde teplomilné rostliny.

Červený vrchol haldy ční do výšky 315 m. n. m., zaujímá plochu 82 hektarů. Podle dostupných informací je zde uloženo až 4 miliony metrů krychlových hlušiny. Halda je ze severní strany zarostlá náletovým lesem. Z vrcholu jsou, v případě dobré viditelnosti, krásné rozhledy na Ostravu a její okolí zvláště pak jihozápadním a západním směrem.

Výstup na haldu Ema není nikterak náročný. Začátek cesty může být od mostu M. Sýkory dál po žluté značce, která dále vede okolo vrcholu haldy. Je možné začít i od Černé louky, okolo Slezskoostravského hradu opět po žluté značce. Na samotný vrchol je cesta na vlastní nebezpečí, protože zde jsou drobné, ale neustálé výrony plynů z prohořívající haldy. Počátek cesty může být i ze strany od zoologické zahrady v Ostravě.

Informace i mapku můžete obdržet v informačním středisku na Magistrátu města Ostravy na Prokešově náměstí.

Reklama

Výběr článků

Načítám