Hlavní obsah

Pohlazení z přírody - petrklíče měly přivolat vytouženého milého

Novinky, Vratislav Konečný

Příroda už nastartovala na jaro, kvete toho hodně, ptáci námluvně cvrlikají, začínají budovat hnízda. Kačeři pronásledují kačeny, začalo páření ondater, už se setkáváme s mladými zajíčky. Je jaro a k němu patří i zapalování lýtek. Mezi květinami spojenými s láskou je významný petrklíč.

Foto: D. Kubala

Primula

Článek

Prvosenka jarní, Petrův klíč byla považována za rostlinu magickou. Dívkám měla přivolat vytouženého milého.

Mají tu i prvosenkový endemit

„V areálu Zoologické zahrady a botanického parku Ostrava rozkvétají nyní různé druhy a hlavně lidmi vyšlechtěné kultivary v nejrůznějších barevných kombinacích, které často nalezneme v jarních nabídkách květinářů a zahradníků. Ve světě existuje asi 550 druhů prvosenek. Jedna z nich, český neoendemit Primula elatior var. corcontica, se přirozeně vyskytuje pouze v Krkonoších,” informovala mluvčí areálu Šárka Nováková.

Kvetou jako první

Za lidový název petrklíče vděčí tato skupina rostlin sv. Petrovi, který každý rok 22. února pomyslně odemyká jaro, a tvaru okolíku, který připomíná zuby klíče.

Botanické pojmenování tohoto rodu nám říká, že už naši předkové si povšimli rozkvětu těchto rostlin v době začínajícího jara, a proto je začali nazývat v překladu „prvními“ neboli primula (odvozeno od latinského primus).

Reklama

Výběr článků

Načítám