Hlavní obsah

Pohár za vítězství ve Vodních hrátkách žabky Katky si odnesla mateřská škola z Ústí nad Orlicí

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sportovní vzdělávací o. p. s. - plavecká škola Chobotnice a Tepvos, spol. s r. o. ve spolupráci s ČPZP připravily na pátek 16. června pro děti z mateřských škol již 8. ročník soutěže v pohádkovém ladění s žabkou Katkou, který proběhl od 9.30 do 11.00 hodin v krytém plaveckém bazénu v Ústí nad Orlicí.

Foto: Stanislava Dvořáková

Jedenáctá odbila a žabka Katka na dortu i s pohárem se s úspěšnými malými plaváčky loučila.

Článek

Blížící se léto přináší nabídku příjemných chvil strávených u vody i ve vodě. To však s sebou přináší i řadu nebezpečí. Voda není prostředí, které je přirozeným místem pro život lidských bytostí, to jedině v pohádce, která je nejbližší dětskému věku.

A tak nápadití pořadatelé z Plavecké školy vymysleli zajímavou návštěvu vodního království, navíc se setkáním s pohádkovými bytostmi. O tom, že se způsob této užitečné zábavy dětí pevně ujal, svědčí vodní hrátky žabky Katky, jež se již po osmé uskutečnily v měsíci červnu v krytém plaveckém bazénu v Ústí nad Orlicí.

Sportovní zápolení v letošním roce přilákalo k účasti pět mateřských škol. Zábavné soutěže se účastnilo 30 dětí rozdělených do 5 týmů pod dohledem radících a fandících učitelek. Získání zlatého poháru bylo velkým lákadlem pro budoucí chloubu a výzdobu školy.

Sestavené družstvo školy muselo absolvovat šest stanovišť ve vodním prostředí, kde pohádkové postavičky vytvářely různé situace. Tým musel spolupracovat a do výsledku se započítával čas, za který se všechny děti vystřídaly v plnění těchto úkolů.

Na stanovišti s potápěním dohlížel čáp Potápník na množství vylovených věcí, na dalším s plaváním se zátěží, nazvaném Rákosníčkova loď, musela posádka na pontonu s výřezem převážet náklad.

Oddechem bylo stanoviště s důkazem spolupráce u Míče raka Klepeťáka. V malém bazénku se 40 cm hloubkou muselo družstvo přemístit nad hlavou míč a pod vodou v opačném směru ho vrátit na původní místo. Upuštění balónu znamenalo začít znova od začátku.

Na to navazoval úkol v orientaci na Vodníkově lávce, kdy na hloubce v plaveckém bazénu bylo třeba přeběhnout spojené pontony a skočit do výřezu, vylovit vodolepku a doplavat do cíle. Ať si vodník mnul palečky jak chtěl, hrnečky zůstaly prázdné, ani tolerance UNI pásů většinou využita nebyla.

K pontonu s otvorem na vodní hladině se přidaly hodem na cíl Korálky víly Natálky a rychlost s plaveckou zdatností ověřila závěrečná Plavba kapříka Pepíka s postupným přeplaváním šířky bazénu všech členů družstva.

Tak skončila všechna vodní dobrodružství a s napětím se čekalo na vyhlášení pořadí. Vyhodnocení a předání medailí, diplomů pro MŠ a cen od patrona soutěže České průmyslové zdravotní pojišťovny proběhlo v patřičné atmosféře, jak na velkých závodech.

O slavnostní průběh ceremoniálu vyhlášení vítězů se zasloužila početná skupina pořadatelů, a to ředitelka závodu Markéta Vojvodíková z Tepvosu, plavecké instruktorky Kristýna, Lucie, Žaneta, Verča a Aneta a předávající cen Lidmila Kružíková za PS ČR, RSDr. Jaroslav Fišer, zástupce města Ústí nad Orlicí a Pardubického kraje a Ing. Václav Knejp, jednatel městské společnosti Tepvos s velkým dortem s žabkou Katkou.

Na 1. místě ohodnoceným pohárem a dortem skončila MŠ Lentilka z Ústí nad Orlicí, 2. místo obsadila MŠ Líšnice a 3. místo získala MŠ Dlouhoňovice, 4. místo patřilo MŠ Jehnědí a pátá byla MŠ Helvíkovice.

Tak skončila další vydařená a prospěšná akce plavání nejmenších s přáním pokračování v příštím roce.

Reklama

Výběr článků

Načítám