Hlavní obsah

Pohár starosty Nákří letos zůstane doma

Novinky, Petr Pokorný

Šest sedmičlenných týmů, z toho dva ženské, se v sobotu 24. června utkalo v Nákří na Českobudějovicku o Pohár starosty v netradičním hasičském trojboji. Sedmý ročník klání o tuto putovní trofej ovládli nákeřští hasiči, takže pohár zůstává do příštího roku doma, kam se vrátil z Boršova nad Vltavou.

Foto: Petr Pokorný

Ženy zazářily v Nákří i v sobotu.

Článek

Akce, kterou podpořila Skupina ČEZ, byla součástí programu letošního Oranžového roku v okolí Jaderné elektrárny Temelín.

„Díky podpoře elektrárny tato soutěž vznikla a postupně se z ní stala další z nových, velmi oblíbených obecních tradic. Základem je požární útok, ale podle různě upravených pravidel, takže nejde o klasický závod v požárním sportu, ale spíše o přátelské klání hasičů z okolí spojené se zábavou a příjemným posezením,“ uvedl starosta Nákří Pavel Božovský.

Odpolední soutěži hasičů předcházelo dopolední Vítání prázdnin pro děti. Slunečná sobota s tropickou třicítkou obě akce u rybníka Plavnice spojila v jeden celek s účastí možná až tří stovek návštěvníků. Dopoledne soutěžily děti, odpoledne dospělí. Ze soutěžících se postupně stávali diváci a z diváků soutěžící, či pořadatelé. Díky chladné vodě Plavnice a dostatku občerstvení nikdo domů nespěchal.

„Základem trojboje je požární útok s upravenými pravidly, například ženy i muži běží stejnou vzdálenost, nestříká se do terče, ale je nutné shodit PET lahev na terči. Druhou disciplínou je jízda na kánoi po Plavnici a poslední vypití dvou nealkoholických piv. Vyhrává to družstvo, které všechno zvládne nejrychleji. Soutěž není rozdělena do kategorií. Zvítězí nejrychlejší družstvo, ať už jde o ženy nebo muže,“ konstatoval starosta Sboru dobrovolných hasičů (SDH) Nákří Roman Mlynář.

Loni si Pohár starosty Nákří přivezli domů členové SDH Boršov nad Vltavou. Vyhrály ho ale ženy, nikoli muži. „V této soutěži funguje absolutní rovnoprávnost,“ poznamenal s úsměvem Mlynář.

Ženy zazářily i v sobotu. Už po útoku domácích hasiček mnozí jejich kolegové utrousili něco jako: „Jsme v kýblu“. A měli pravdu. Vítězný čas nákeřských mužů činil 2 minuty a 9,62 sekundy. Druhý nejlepší čas patřil ženám z Nákří (2 minuty a 18,37 sekundy) a třetí ženám z Všetče (2:22,13). Až za nimi doběhli, dopluli a dopili muži z SDH Vlhlavy v čase dvou minut a 22,22 sekundy, následovaní kolegy z Bohunic (2:59,16). Muži z Všetče vzdali poté, co se na kánoi dvakrát „cvakli“ a skončili v Plavnici.

„Hlavní cenou pro všechny byla dobrá zábava a té bylo rozhodně dost,“ zdůraznil Božovský.

Reklama

Výběr článků

Načítám