Hlavní obsah

Pohár ředitele Temelína si z Dřítně odvezli hasiči z Tálína a hasičky z Mydlovar

Novinky, Lenka Pokorná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celkem 31 sedmičlenných družstev Sborů dobrovolných hasičů (SDH), z toho 17 mužských a 14 ženských, se v sobotu 13. září utkalo na fotbalovém stadiónu TJ Dříteň o Pohár ředitele Jaderné elektrárny Temelín v požárním útoku.

Foto: Lenka Pokorná

Hasičky z Mydlovar si doběhly pro Pohár ředitele Jaderné elektrárny Temelín.

Článek

Trofej nejcennější si z Dřítně po tuhém boji odvážel domů tým mužů z Tálína. Mezi ženami jasně kralovaly hasičky z Mydlovar.

Loňští vítězové, muži ze Zlivi a ženy z Pasek, sice po prvním kole drželi shodně až šesté příčky, v druhém startu ale zrychlili a „zastavili se“ až na stupních vítězů. Stříbro sebrali zlivským mužům jejich kolegové z Milenovic o pouhých 13 setin sekundy v čase 28,21. V polovině závodu šesté ženy z Pasek si sáhly na stříbro, když s časem 29,87 sekundy překonaly své bronzové soupeřky z Jehnědna těsným rozdílem 14 setin sekundy.

Mužský vítězný čas činil 27,67 a ženský 27,45 sekundy. Na dříteňském trávníku sice nepadaly rekordy, zhruba šest stovek přítomných, soutěžících i diváků, si zamračený den s občasným deštěm přesto užívalo.

Součástí programu byly totiž také doprovodné soutěže o ceny pro děti i dospělé. Nechyběla ukázka techniky a zařízení závodního sboru hasičů Jaderné elektrárny Temelín či exhibiční ukázka historického útoku v režii hasičů ze Záblatí, bohaté občerstvení i živá muzika.

Ačkoli domácí muži skončili na pátém místě, barvy Dřítně úspěšně hájily děti. „Doma“ skončily obě hlavní ceny Dětského hasičského čtyřboje, horská kola v barvě Skupiny ČEZ. „Je oranžové a moc se mi libí,“ pochvalovala si svoji výhru asi šestiletá Kačka Vítová. „Oranžová je spíš pro holky, ale mě to vůbec nevadí,“ odvětil vedle stojící majitel nového bicyklu, o něco starší Šimon Parýzek z Chvalešovic, místní části Dřítně.

„Dobrovolní hasiči jsou pro obce v našem okolí velice důležití a my to dobře víme. Pomáhají řešit řadu problémů, ať už je to spadlá větev přes silnici, vytopená školka po přívalovém dešti, asistence při společenských, kulturních a sportovních událostech nebo něco jiného. V případě potřeby jsou vždy první k dispozici a připraveni pomáhat. Tuto soutěž proto chápeme jako jednu z forem, jak jim poděkovat a podpořit jejich činnost,“ konstatoval ředitel Jaderné elektrárny Temelín Miloš Štěpanovský.

Nejlepší tři týmy z obou kategorií si z Dřítně odvezly kromě pohárů také hodnotné ceny v podobě požární techniky, které do soutěže věnovala Skupina ČEZ. Pro vítěze mužské části bylo připraveno plovoucí čerpadlo, elektrocentrála a řetězová pila, ženy získaly technické sety pro požární útok a další vybavení.

„Tato soutěž, která měla loni ve Zlivi svoji premiéru, je výjimečná jednak cenami, které věnovala Jaderná elektrárna Temelín Skupiny ČEZ v podobě techniky potřebné k činnosti sborů, což není při podobných soutěžích vůbec běžné, a také tím, že všechna družstva měla k dispozici stejné čerpadlo. Jeho výkonnost a kvalita často zvýhodňuje větší sbory oproti těm menším. Zde měli všichni naprosto stejné podmínky a museli ukázat, co v nich je,“ poznamenal hlavní rozhodčí soutěže a velitel Sborů dobrovolných hasičů Vltavotýnska Ondřej Bouška.

Reklama

Výběr článků

Načítám