Hlavní obsah

Pohádky o mašinkách uvádí v premiéře Divadlo loutek Ostrava

Novinky, Josef Zajíc

V pátek 24. ledna od 17.00 hodin uvede Divadlo loutek Ostrava první premiéru v roce 2020 - Pohádky o mašinkách. Předlohou k inscenaci byla stejnojmenná kniha Pavla Naumana, podle které byl natočen i známý večerníček.

Foto: Josef Zajíc

Největší pan železničář a černokněžník Zababa povídají pohádku

Článek

Jevištní adaptaci a režii má slovenský režisér Šimon Spišák, který v Divadle loutek režíruje poprvé.

„Nejvyšší pan železničář touží mít největší lokomotivu na světě a černokněžník Zababa mu splní přání. Pýcha však předchází pád. Lokomotiva je tak veliká, že nemůže jezdit do zatáček. Velká lokomotiva je rozřezána a přemontována na několik menších mašinek. Protože se zrovna narodily, chovají se trochu jako malé děti. Zkoumají svět a zkoušejí, co všechno si mohou dovolit. Podobně jako v bajkách jsou zde předváděny některé nešvary, které jsou vlastní lidem,” popisuje děj dramaturgyně DLO Daniela Jirmanová.

Scénu, kostýmy a loutky navrhl Karel Czech, který s režisérem Spišákem spolupracuje již od studií na DAMU. Hudba: Jindřich Čížek. Choreografie: Karolína Hýsková. Dramaturgie: Daniela Jirmanová.

Hrají: Karolína Hýsková, Lenka Pavlíčková, Marian Mazur, Richard Liberda a Petr Sedláček.

Režisér Šimon Spišák působil na Slovensku jako umělecký šéf Starého divadla v Nitře, později spoluzaložil nitranské Nové Divadlo. Pravidelně režíruje v Žilině, Bratislavě, Banské Bystrici. V ČR naposledy v Divadle na cucky.

Divadlo loutek Ostrava připravilo ke hře velmi pěkný program, který obsahuje zásadní informace o inscenaci a také informuje o díle spisovatele Pavla Naumana (1907-1976). Uprostřed programu mají děti od 3 let - pro které je inscenace určena - připraveny různé cesty tří mašinek po Evropě. Dětem samozřejmě mohou pomoci s dokreslováním i rodiče.

Vznik inscenace finančně podpořil Moravskoslezský kraj.

Reklama

Výběr článků

Načítám