Hlavní obsah

Pohádkový vodník Škvejchla navštívil děti v umělecké školce MuŠka

Novinky, Miroslav Moravec

Umělecká školka MuŠka z Prahy-Petrovic, to není jen školka, kde se kreslí, zpívá a tančí. Je to prostředí, které na návštěvníka dýchne uměleckou a tvůrčí atmosférou bezprostředně po překročení prahu budovy.

Foto: Miroslav Moravec

Hudebnice, výtvarnice a spisovatelka Petra Vychytilová přivedla do umělecké školky MuŠka pohádkováho vodníka Škvejchlu...

Článek

V každé školce se tančí, ale tady se tančí pod vedením profesionální tanečnice na tanečním sále a navštěvují se baletní představení. V každé školce se zpívá, ale v MuŠce se děti seznamují s různými hudebními žánry, nástroji, hudební teorií, mnoho z nich se učí hrát na zobcovou flétnu a funguje zde pěvecký sbor MuŠka.

V každé školce se kreslí, ale v MuŠce se děti seznamují s mnoha výtvarnými médii a technikami, s kresbou, malbou i s grafikou, malují obrazy na plátno upevněné na malířském stojanu, tisknou své originální monotypy, poznávají výtvarné umělce a jejich tvorbu.

Nedávno děti z MuŠky navštívily litografickou dílnu. Dokonce nejstarší fungující litografickou dílnu v Praze, která byla založena v roce 1935. Tato proslulá litodílna sídlí v pražské Říční ulici a svá díla tam tiskl například Adolf Born, Zdeněk Miler, Petr Ptáček a mnozí další čeští vynikající grafici a výtvarníci. V současné době vede litografickou dílnu v Říční přední český litograf Martin Bouda, který je vnukem Cyrila a synem Jiřího Boudy.

MuŠčata si v dílně prohlédla grafické listy, Martin Bouda je provedl všemi zákoutími tohoto magického prostoru, ukázal jim, jak vlastně litografie vzniká. Nezapomenutelným zážitkem pro děti bylo, když si vyzkoušely i broušení litografického kamene.

V prvním říjnovém týdnu se děti z MuŠky zase seznámily s tvorbou řezbářky a malířky Hany Richterové, která kromě mnoha okouzlujících akvarelů a dřevěných plastik vytvořila podle ilustrace z knihy Nastydlá strašidla spisovatelky, hudebnice a výtvarnice Petry Vychytilové postavu vodníka Škvejchly.

Petra Vychytilová, nadaná obdivuhodnou fantazií a empatií, Strašidla nejenom napsala, ale i vyzdobila vlastními kresbami a proložila perličkami básniček. Vedle dalších svých uměleckých aktivit v MuŠce učí výtvarnou výchovu, keramiku a hru na zobcovou flétnu. A Nastydlá strašidla i se Škvejchlou už dokonce mluví a zpívají na stejnojmenné audioknize. Na jejím vzniku se společně s autorkou podíleli Eva Hrušková a Jan Přeučil, děti z Kühnova dětského sboru či autor hudby Richard Pachman...

Ale, vraťme se ke Škvejchlovi. Je tak zábavný, že o něm vznikla samostatná knížka volně navazující na Nastydlá strašidla. Nese název Proč bydlíš v rybníku, zelený vodníku? a už brzy se dostane ke čtenářům.

Na besedu nad knihou, důkladným porovnáním dřevěného vodníka s tím namalovaným v knížce a zpíváním hastrmanské písničky navázala výtvarná činnost. Děti namalovaly pro Škvejchlu a ostatní říční vodníky veliké pestré knoflíky, vytvořily Škvejchlovi pískovo-knoflíkové jezírko a už se moc těší na další umělecké aktivity ve svojí školce MuŠka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám