Hlavní obsah

Pohádkové Staré Hrady ve znamení pohádek a čokolády, otevřeno je i každé pondělí

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaro je tady a letos ho na hradě a zámku Staré Hrady uvítáte ve znamení pohádek a čokolády. Čokoládové jaro s originální českou pohádkou ve třech zážitkových prohlídkových okruzích nabídne i spoustu čokoládových dobrot. V období květen a červen je otevřeno denně, tedy i každé pondělí.

Foto: Staré Hrady
Článek

Unikátní renesanční komplex s předhradím - hrad a zámek Staré Hrady - vznikl z gotického hradu s rukopisem petroparléřské hutě v l. 1571-1573. K původnímu paláci nechal přistavět renesanční zámek Jiří Pruskovský z Pruskova. Dvoupatrová budova vytvořila společně s původní stavbou čtyřkřídlý objekt, který uzavírá čtvercové nádvoří. Gotický palác byl renesančně upraven. Budovy předhradí na jižní straně zámku vytváří rozlehlé nádvoří, do kterého vede hlavní vchod renesanční branou. Renesanční jednopatrové budovy předhradí, později upravené barokně a klasicistně, mají částečně zachované psaníčkové sgrafitové fasády s bohatými sgrafitovými výjevy (biblické - Tři králové, Kristus se Samaritánkou a medailonky - patrně českých králů).

Na hradu a zámku Staré Hrady je převážná část prohlídkových okruhů věnována dětem, ale laskavý humor pohádek čaroděje Archibalda I. rádi ocení i dospělí.  Do pohádek čaroděje ACHIBALDA I. Vás zavede krásná princezna, udatný rytíř, moudrý čaroděj nebo rozpustilá čarodějnice.

Děti i dospělé potěší propojení pohádky a historie v okruhu Hrad a zámek s Dračí královskou komnatou. V prohlídce uvidíte spoustu draků, dráčků, dračích princezen a princů, rytířů a pohádkových bytostí ze Starohradských pohádek, na osobní audienci Vás přijme i dračí král Rozumbraďák XVI. Dospělí uvítají mnoho tisíc exponátů z dob císaře Františka Josefa I., které představují život prostých lidí, měšťanů a šlechty v období vrcholu habsburské monarchie.

V prohlídkovém okruhu Zámecké pohádkové sklepení se vydáte do prostorných renesančních sklepů. Krásná princezna nebo veselá čarodějnice mnoho tisíc exponátů Vás zavede do lesního a ledového království, kde potkáte rodinku starohradského obra Zelijáše, vodníky, uvidíte čertovskou domácnost, pohádkovou hladomornu, Obří smaragdové draky, velkého ochočeného draka Třífrňáka a palác plný skřítků. 

Na okruhu Hradní pohádková půda se nejprve naučíte pod vedením zkušené čarodějnice umění čarodějného létání na koštěti a poté navštívíte čarodějnice různých kategorií, kouzlobabky, strašidláckou kuchyni, čarodějnou prádelnu, mydlírnu a garderóbnu, pohádkový časostroj, draky Mocjeďáky, strašidýlka a pravou strašidláckou hospodu.

 V Čarodějné Bestyjole bydlí živá zvířátka a pohádkové bytosti. Mnoho zvířátek uvidíte také ve venkovních výbězích a voliérách po celém areálu. 

Pohádkové bytosti ožívají na Starých Hradech každý den. Každou sobotu a neděli od konce května do září a každou středu o letních prázdninách na velkém hradním nádvoří netrpělivě čekají veselé princezny a čarodějnice, popletení čerti a čarodějové. Přijeďte si hrát s princeznou a čarodějnicí, nakrmte obry a zkuste si čertovský závod s pekelnými vidlemi. Na Pohádkovém rejdišti zažijete spoustu pohádkové zábavy, soutěží a her pro děti i dospělé. Nemine Vás ani sladká odměna.

Pohádkový hrad a zámek Staré Hrady je v období květen a červen otevřen denně, tedy i každé pondělí.

Reklama

Výběr článků

Načítám