Hlavní obsah

Pohádkové Staré Hrady lákají na oslavu svátku čarodějnic

Novinky, Ivana Kvasnicová

Na pohádkových Starých Hradech o víkendu 30. dubna a 1. května budou moci zájemci s dětmi oslavit svátky čarodějnic originální starohradskou lekcí čarodějného létání na koštěti pod vedením nejzkušenějších čarodějnic i hradního čaroděje. Ale i navštívit čarodějnou prádelnu, garderóbnu i strašidláckou hospodu.

Foto: Staré Hrady

Článek

Pálení čarodějnic je velmi starý lidový zvyk. V noci z 30. dubna na 1. května se lidé scházeli u zapálených ohňů a slavili příchod jara. Tato noc byla původně pokládána za magickou. Lidé věřili, že se čarodějnice slétají na čarodějnický sabat, neboť je jedním z největších Satanských svátků.

Na ochranu před čarodějnicemi se na vyvýšených místech zapalovaly ohně, z kterých se postupem času stalo „pálení čarodějnic“.

„Čarodějnice nejsou bytosti oku příliš líbivé. Dříve možná byly krásné, ale všechny čarodějnice jsou už tak staré, že si to nikdo ani nepamatuje. I přes to, že mají vlasy rozcuchané, sukně zalátané a na tvářích jim rostou bradavice, lidé, kteří mají odvahu, za nimi chodí pro jejich kouzelnou moc. Knihu čar a kouzel si předávají z generace na generaci, a tak není čarodějnice, která by neovládala ta nejmocnější kouzla a zaříkadla. Na košťatech pak v noci létají do tajemných hlubokých lesů, kde sbírají kouzelné bylinky do svých čarovných lektvarů. Bydlí samy v polorozbořených chýších zarostlých plevelem a jejich největšími kamarády bývají černé kočky, staří havrani, ale i myšky, potkani, hadi a další podobná havěť,” připomíná Petra Suková, spisovatelka a majitelka Starých Hradů.

„Jen starohradské čarodějnice bydlí pěkně pospolu na voňavé a teploučké hradní půdě, kde mají svou garderóbnu, prádelnu, mydlírnu i čarodějnou hospůdku, kam rády chodí po večerech na mandlový likér. Jsou trochu potřeštěné, takže stále někde pobíhají, shánějí ztracené koště nebo ukradenou knihu kouzel, a jak to tak bývá, moc rády se navzájem škádlí a pošťuchují,” uvedla.

„Čarodějové jsou oproti kolegyním čarodějnicím méně strašidelní, méně šerední, méně potřeštění, ale zato mnohem více tajemní a mocní. Ve svých tajných komnatách, neviditelných věžích a na míle vzdálených hradech pracují na kouzelných lektvarech a elixírech, a jak to tak v pohádkách bývá, svou mocí mohou pomáhat, ale i škodit. Nejeden zlý čaroděj už věznil princeznu, toužil po moci nad celým světem a ničil každého, kdo se proti němu postavil. Takoví čarodějové, kteří se ale rozhodli sloužit dobru, mohou tuto sílu zla zastavit. I ve starohradských pohádkách jsou čarodějové dobří i zlí, a proto se ten nejvyšší pohádkový čaroděj Archibald I. stará o to, aby alespoň v pohádkovém království dobro nad zlem vždy zvítězilo,” dodala Petra Suková.

Na pohádkových Starých Hradech s dětmi oslavíte svátky čarodějnic lekcí letu na koštěti na Hradní pohádkovou půdu pod vedením nejzkušenějších čarodějnic, čertenic nebo samotného hradního čaroděje. Na půdě navštívíte čarodějnou prádelnu, mydlírnu, garderóbnu, medové království i stašidláckou hospodu. V čertovské kovárně ochutnáte lektvary a utrejchy starohradských čarodějnic.

Zábava je připravena pro děti i dospělé. Vylétá se o víkendu 30. 4. a 1. 5. každou půlhodinu od 10 do 17 hodin.

Milovníky draků potěší rodinka mocných čarodraků Mocjeďáků a hlavně novinka letošní sezóny - obří rubínoví draci.

Reklama

Výběr článků

Načítám