Hlavní obsah

Pohádkové Staré Hrady chystají Valdštejnské slavnosti vína

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tradiční jarní slavnosti vína za účasti vévody Albrechta z Valdštejna a jeho družiny zahájí Valdštejnské slavnosti na Starých hradech v sobotu 18. dubna. Provázet je bude vinobraní s ochutnávkou vín, souboje královských mušketýrů i vojenská přehlídka a další program.

Foto: Staré Hrady

Článek

V historii první Valdštejnské slavnosti se konaly koncem června roku 1934 k třístému výročí zavraždění Albrechta z Valdštejna. Slavnosti mají několik charakteristických programových prvků, které respektují organizátoři slavností dodnes. Je to kulturní program, výstavy, průvody valdštejnských ozbrojených jednotek a pochodňový průvod.

Valdštejnské slavnosti v tomto roce navazují na slavnosti, které se konaly v roce 1934. Konají se jako bienále v lichém roce ve Frýdlantu (v sudém roce v Jičíně), každoročně pak v Chebu a na Starých hradech.

Albrecht Václav Eusebius z Valdštejna (14. září 1583, Heřmanice – 25. února 1634, Cheb) byl jednou z nejvlivnějších osobností tehdejší Evropy. Jako vynikající vojevůdce a ekonom bojoval na straně císaře a po Bílé hoře (8. 11. 1620) získal část majetku šlechty, která se zúčastnila proti habsburského odboje.

Svůj podnikatelský talent uplatnil především za císaře Ferdinanda II, který potřeboval velké množství finančních prostředků, které mu Albrecht z Valdštejna půjčil vyměnou za město Jičín, a následně i další, jako Hrubou Skálu a Semily. Celému Valdštejnovu území se říkalo Terra felix tj. Šťastná země, protože zajistil jeho rozvoj a prosperitu.

Poté, co upadl v nemilost, byl v Chebu roku 1634 zavražděn. Skupina dragounů a mušketýrů v čele s Robertem Geraldinou, Walterem Deverouxem a Dionysem MacDanielem se vydala k Pachelbelově domu na chebském náměstí, kde přemohli stráže a vévodu probodli na lůžku. Albrecht z Valdštejna byl zavražděn na rozkaz císaře. Příkaz se zakládal na nepodloženém obvinění z chystané vzpoury, pokusu o převzetí moci a vyvraždění císařské rodiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám