Hlavní obsah

Pohádková Telč má jednu skvrnu na své historické kráse

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo nebyl v Telči, zná město a zámek z některého z několika desítek filmů, které se zde natáčely. Pyšná princezna je tím nejznámějším. Město mělo i Z pekla štěstí, že se tu točily hned dva filmy stejného názvu.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Renesanční skvost s podpodloubním kýčem

Zámek pánů z Růže patří mezi skvosty moravské renesanční architektury. Je s citem zakomponován do jednoho z nejkrásnějších náměstí Evropy. Pečlivě opravené domy protáhlého náměstí jsou zaklenuty podloubím.

Telč je zapsána v listině světového kulturního dědictví UNESCO. Právem, takový skvost by si považovali všude ve světě, a také se podle toho k němu chovali. Bohužel část krámků v podloubí je zaplevelena asijskými výrobky, brakem a kýči, triky s rádoby vtipnými potisky, plastovým zbožím pochybné kvality. Zachariáš z Hradce, jehož jméno náměstí nese, by se asi divil, co se stalo s jeho městem.  

Město spjaté s Růží  

Historie je spjata s rodem Vítkovců, jejich dělení majetku a štěpení na boční větve je znázorněno na obraze v jednom ze sálů. Páni z Hradce drželi jindřichohradecké panství, odtud se také psali.

Původní gotický hrad postavený Menhartem z Hradce ve 2. polovině 14. století dostal svou renesanční podobu kolem roku 1550 právě za Zachariáše, který po svatbě s Kateřinou z Valdštejna rozmnožil jmění. Nevěsta byla bohatá, mohlo se začít s rozsáhlými investicemi. 

Zámek nikdy nebyl prodán, přecházel mezi majitele jako součást rodového majetku. Tak se dostalo i na Slavatu z Martinic, císařského místodržícího, jehož defenestrace se stala signálem pro protihabsburský odboj a následnou válku. Hezky je tato scéna zaznamenána nejen na rozsáhlém obrazu v interiéru, ale také ve sklepení Telčského domu na náměstí v podobě keramických figur. 

Zámek dále přešel na Lichtenštejny z Kastelkornu a Podstatské z Lichtenštejna. Jejich úpravy sídla byly již marginální, věnovali se spíše zahradám a nechali postavit empírový  skleník.  

Stropy, nad nimiž budete žasnout

Návštěvníky čekají dva prohlídkové okruhy. Okruh Renesanční sály návštěvníky provede 6 sály se skvostnými stropy. Málokde byste viděli něco podobného, pokud vůbec, některé jsou bez restaurátorského zásahu.

Mobiliář a obrazy netřeba popisovat, zajímavá je expozice v Africkém sále – lovecké trofeje z černého kontinentu přivezl vášnivý nimrod, strýc posledního majitele.  V Rytířském sále jsou vystaveny zbraně  a brnění, následuje Zlatý, Obřadní a Divadelní, všechny mimořádně přepychové.

Jak žilo poslední panstvo

Druhým okruhem jsou Obytné místnosti v severním křídle zámku, které se zachovaly tak, jak je opustili poslední majitelé Podstatští z Lichtenštejna se sbírkami zbraní a delftské fajáns.

Půvab zámku dodávají vzdušné arkády, jeden ze symbolů renesančního stavitelství. Navštivte také Zámeckou galerii s výstavou hraček. V průchodu naproti pokladně se nalézá kaple s náhrobkem Zachariáše a Kateřiny, také jeden z místních klenotů.  

Reklama

Výběr článků

Načítám