Hlavní obsah

Pohádková historie českých loutek v Přerově nad Labem

Novinky, Jan Řehounek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Až do konce října můžete ve skanzenu v Přerově nad Labem obdivovat krásné historické loutky a všechno, co k nim patří. Nejen malým návštěvníkům je určena atraktivní výstava v chodbě u staré školy nazvaná Rodinná loutková divadélka.

Foto: Jan Řehounek

Dětští návštěvníci jsou nadšení.

Článek

Polabské muzeum Poděbrady tu k padesátému výročí založení skanzenu představuje unikátní kolekci ze svých sbírek, přibližující historii českého domácího loutkářství. Jde o dvanáct loutkových scén různých velikostí, od nejstarších z konce 19. století, po 70. léta minulého století.

Součástí výstavy je i pohled do celé historie českého loutkářství od dob Matěje Kopeckého, přes „loutkářskou renesanci“, do které se na počátku 20. století zapojili významní čeští výtvarní umělci v čele s Mikolášem Alšem, až po dobu nedávnou.

Loutek je na výstavě soustředěno přes dvě stovky ve velikostech od 10 do 25 cm. Nejvzácnější je kolekce takzvaných „staropražských loutek“ o velikosti 10 centimetrů, které se prodávaly na konci 19. století na pražských předvánočních trzích. Je tu i přes 40 originálních loutek zvaných „Alšovky“ (25 cm). Nejvíce však jsou zastoupeny profesionálně sériově vyráběné loutky firmou A. Münzbergera (18 cm). Jsou tu i novější „umělecké“ loutky, loutky po domácku zhotovené i maňásci z různých dob.

Kromě loutek jsou na výstavě k vidění kulisy vydávané jako série tištěných archů k podlepení v edici Dekorace českých umělců. Vytvořili je známí čeští umělci, jako např. Josef Wenig, Artuš Scheiner, Karel Štapfer či František Kysela.

Přerovský skanzen je otevřen denně kromě pondělí od 9 do 17 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám