Hlavní obsah

Poetické Vánoce v želivském klášteře

Novinky, Helena Kulhánková

Vánoce můžeme trávit různě - poeticky jako naše babičky, nebo duchovně jako premonstráti v klášteře v Želivě.

Článek

Na Štědrý den bylo zvykem se postit. Dopoledne se strojil stromeček a až do setmění rodina dokončovala poslední přípravy na večeři.

Stůl se prostřel bílým ubrusem a nohy stolu se ovinuly řetězy, aby zloději nekradli na poli. Pod ubrus se vkládalo trochu sena, což připomínalo narození Páně ve chlévě. Na stůl se dával křížek a svícen se svíčkou, posvěcenou na Hromnice.

I když se brzy stmívalo, nemohlo se rozsvítit, dokud nevyšla první hvězda - tou pak začal Štědrý večer, kdy všichni zasedli ke stolu, hospodář nakrájel chleba na krajíčky, které nesměl počítat, pomazal je medem a podával všem přítomným. Zbyl-li krajíček, znamenalo to,že někdo do rodiny přibude, chyběl-li,tradovalo se, že někdo odejde. Podle pověry měl u stolu sedět sudý počet strávníků. Sešel-li se lichý počet,přidával se na stůl jeden talíř navíc pro náhodného hosta.

Zbytky večeře se rozdělily mezi dobytek, který prý tu noc mohl mluvit lidskou řečí, stromům v zahradě, aby byla další úroda bohatá, a studni, aby měla čistou vodu.

Dodržovaly se různé vánoční zvyky a neodmyslitelnou součástí Štědrého večera byla návštěva Půlnoční mše.

Klášterní Vánoce

Duchovní Vánoce můžeme zažít v premonstrátském klášteře v Želivě na Vysočině.

Ve čtvrtek 23. prosince ve 20 hodin je naplánovaná noční prohlídka kláštera i kostela, 26. prosince zde bude probíhat celodenní program. Mimo jiné nás čeká např. Dětská mše vánoční, ranní chvály, živý betlém, Nešpory, Rybova mše vánoční a další.

Můžeme si zde i vylovit pstruhy. Ve Svatoštěpánském dírkování na rybníku Dymák v Želivě bude probíhat lov pstruhů duháků. Od 9 do 16.30 hodin ve vysekaných dírách rybníku si tak může každý zkusit zalovit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám