Hlavní obsah

Poesiomat v Kersku už mluví Hrabala

Novinky, Jan Řehounek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 24. března se v Lesním ateliéru Kuba (manželů Jany a Bronislava Kubových) v Kersku konaly dvě spojené vernisáže, obě zasvěcené osobnosti Bohumila Hrabala, jako připomenutí jeho nedožitých 104. narozenin (narodil se 28. března 1914).

Foto: Jan Řehounek

Petr Bendl z nymburského Hálku jako malíř Junek

Článek

Nutno podotknout, že se zahrada ateliéru i přes chladné počasí zaplnila víc než dvěma stovkami lidí.

Pro navození té správné hrabalovské atmosféry zahráli členové nymburského divadelního spolku Hálek kousek scény před obchodem s malířem Junkem, který "udělal pro děti slabikář, z něhož se učí už deset let", ze Slavností sněženek.

Když se slavila Hrabalova „stovka“, uspořádala pražská galerie La Femme výstavu předních českých výtvarníků, kteří se nechali inspirovat Bohumilem Hrabalem. Po řadě instalací u nás i v zahraničí mohou nyní vidět výstavu obrazů a grafik Každý den zázrak návštěvníci galerie Lesního ateliéru Kuba v Kersku, a to až do konce května.

Jsou zde k vidění díla Josefa Blechy, Adolfa Borna, Rudolfa Brančovského, Vladimíra Bruntona, Kateřiny Černé, Bohumila Eliáše jr., Pavla Holeky, Tomáše Hřivnáče, Viktorie Ban-Jiránkové, Borise Jirků, Jitky Kopejtkové, Davida Lineka, Jana Lipiny, Miroslava Maliny, Radovana Paucha, Jana Písaříka, Miroslava Pošvice, Jiřího Rameše a Davida Vávry.

Někteří z nich se zúčastnili vernisáže včetně galeristy Mirka Lipiny.

Druhou slavnostní příležitostí bylo spuštění Hrabalova poesiomatu. „Viděla jsem toto zařízení v Mariánských Lázních, kde reprodukuje poezii slavných autorů, kteří zde pobývali. Usmyslela jsem si, že musíme mít poesiomat na zahradě, že se jeho prostřednictvím vrátí Bohumil Hrabal do Kerska, které tak miloval,“ předeslala odhalení „jukeboxu na poesii, prózu a mluvené slovo“ Jana Kubová.

Vlastního aktu odhalení se ujali Ondřej Kobza, „stvořitel“ poesiomatů, herec Petr Brukner, jenž stál na samém počátku shánění potřebných finančních prostředků – daroval k vydražení své obrazy, a ředitel nymburského Postřižinského pivovaru Pavel Benák, jenž je častým mecenášem „hrabalovských“ akcí. Podstatnou částku věnovala i hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Jermanová Pokorná, ale podíleli se svými příspěvky do sbírky i návštěvníci Kerska.

Poesiomat bude zájemcům k dispozici bezplatně – pomocí tlačítek si mohou přehrát úryvky Hrabalových textů v podání herců Jaroslava Plesla, Ladislava Mrkvičky, Terezy Bebarové, Zdeňka Svěráka, Josefa Somra, Václava Neckáře, Zuzany Maléřové, Libuše Švormové, Jiřího Menzela, básníka Jiřího Tepera, ale i Hrabalových přátel Zdeňka Eliáše a Pavla Misíka.

Zazní tu ale i hlas samotného Bohumila Hrabala, který načetl svoji povídku Pábitelé. A tak se slavný spisovatel a pábitel skutečně do svého Kerska vrátil.

Poetickou tečkou za odhalením bylo přehrání ústřední melodie Slavnostní sněženek Poustevník Bedřicha Nikodéma.

Reklama

Výběr článků

Načítám