Hlavní obsah

Podzimní výstava humoristy Pavla Kantorka v Královské oboře

Novinky, Barbora Horešovská

Podzim v pražské Stromovce se ponese v duchu humorných kreseb Pavla Kantorka. Za finanční podpory MČ Praha 7 a ve spolupráci s Magistrátem hl. m. Prahy pořádá spolek InGarden výstavu pod širým nebem, která oživí prostor dětského hřiště Kaštánek. Výstava bude otevřena 1. září a potrvá do 31. října.

Foto: Barbora Horešovská

Běžící pás, kresba Pavla Kantorka

Článek

Návštěvníci parku budou moci shlédnout 40 velkoformátových tisků, které představí celoživotní kreslířskou tvorbu pana Kantorka. Hlavními postavami výstavy jsou nejrůznější zástupci zvířecí říše, kteří se předhánějí v humoru.

Pavel Kantorek umí skvěle pootočit perspektivu, se kterou vnímáme běžné situace a divák tak může na chvilku opustit tíhu každodennosti a od srdce se jí zasmát. Zvířecí vtipy autora se dotýkají jak do důsledku domyšlených znalostí o různých druzích zvířat, tak alegorických vtipů, kde zvířata pouze demonstrují lidské chování. Výstavu ocení jak děti, tak jejich doprovod.

Součástí výstavy bude také panel s informacemi o životě a díle profesora Kantorka a s kontaktními údaji na spolek InGarden, kde se případní zájemci mohou dovědět o panu Kantorkovi více podrobností. 

Pavel Kantorek se proslavil v 60. letech jako skvělý kreslíř a humorista, především svými „zvířátky s podtextem politickým“, jak o svých vtipech hovořil. Do jeho emigrace se kresby objevovaly ve většině časopisů – zejména v Mladém světě a v Dikobrazu. Kresby publikoval i v Kanadě, například úzce spolupracoval deníkem Globe and Mail.  

Pavel Kantorek není jen kreslíř, ale zejména vědec. Svůj život zasvětil teoretické fyzice a výzkumu času, kterému se věnuje na Rayendsově univerzitě v Kanadě.

Reklama

Výběr článků

Načítám