Hlavní obsah

Podzimní prázdniny s draky na pohádkových Starých Hradech

Novinky, Ivana Kvasnicová

V království draků, dráčků, dračích princezen a rytířů v pohádkovém království čaroděje Archibalda I. ve Starých Hradech bude otevřeno od 26. do 30. října. Dračí čarodějné prohlídky budou k vidění dále o víkendech a svátcích až do března příštího roku.

Foto: Staré Hrady
Článek

Pohádkoví draci mají svůj původ ve starověkých mýtech a křesťanských legendách. V Evropě vznikaly ze starořeckých, starogermánských, keltských mýtů, biblických příběhů a artušovských legend.

V antických bájích hlídal stohlavý drak Ládon v zahradě Hesperidek strom, který nesl zlatá jablka. Jeden z nejznámějších příběhů řecké mytologie vypráví o výpravě hrdiny Iásóna, který se plavil s družinou přátel na lodi Argó a hledal v Kolchidě zlaté rouno, které strážil drak. Germánský hrdina Siegfried získal poklad trpaslíků Nibelungů, přemohl draka Fafnira, strážce kouzelného prstenu, a vykoupal se v jeho krvi, aby se stal nezranitelným.

V české literatuře najdeme mnoho pohádek o dracích například v díle Boženy Němcové nebo Karla Jaromíra Erbena. Mezi nejznámější české „dračí” pohádky patří např. Princ Bajaja.

S draky se setkáte i v pohádkovém království čaroděje Archibalda I. na Starých Hradech. Ve starohradském Dračím království poznáte přes padesát druhů draků a dráčků. Bydlí tu drak skalní, ohnivý, vodní, lesní, noční, bahenní, písečný, sněžný, hromový, zlatý a spousta dalších draků, dráčků, dračích princezen a rytířů. Na osobní audienci návštěvníky přijme i samo Jeho Veličenstvo Dračí král Rozumbraďák XVI. se svojí manželkou Starostlindou a třemi dračími princeznami Lajdalínou, Trajdalínou a Rozcaplínou.  

Nahlédnete do tajemství Obřích smaragdových draků v Zámeckém pohádkovém sklepení a spolu s dvaatřicetimetrovým čarodrakem Mocjeďákem a Obřími rubínovými draky odhalte tajemství dračích lektvarů a elixírů na Hradní pohádkové půdě.  

Od sklepení až po půdu vás provede udatný rytíř, krásná princezna, veselá čarodějnice nebo rozpustilá čertice.

Podzimní prázdniny s draky: od 26. do 30. října od 10 do 17 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám