Hlavní obsah

Podyjí je moravským rájem, jedinečné, nezničené

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřicet kilometrů toku Dyje, v Rakousku zvané Thaya, je dělící čarou dvou národních park. Na naší, a jak je nutno zdůraznit, moravské straně, je to Národní park Podyjí, na rakouské National Park Thayatal. Paradoxně štěstím pro naši přírodu bylo, že se nerušeně rozvíjela za ostnatým drátem.

Foto: Vratislav Konečný

Nejmenším rakouským městem je Hardegg.

Článek

Oblast nemohlo zasáhnout tolik oblíbené chataření, ani na rakouské straně není moc urbanizace, výjimku tvoří jen nejmenší městečko Hardegg. 

Dyjské údolí je jedním z mála ve střední Evropě, které nebylo zatopeno přehradou, výjimkou je retenční nádrž před Znojmem. Pokusy o stavbu přehrady se několikrát objevily, ale díky vyhlášení národním parkem je jim konec, také rakouská strana byla ostře proti. Najdete tu rozlehlé lesy, zrovna jako vřesoviště na okraji, v údolí říční niva.

Od Vranova po Znojmo

Na moravské straně je vyhledávanou stavební památkou zámek ve Vranově, dalším důležitým zastavením je muzeum železné opony v obci Čížov, ze které se dá přejet do protějšího Hardeggu. V čížkovské budově bývalého finančního úřadu se nachází návštěvnické centrum, kde získáte veškeré informace o oblasti.  

Před sjezdem od Čížova k Dyji (cyklo nebo pěší) je vyhlídka, odkud je nádherný pohled na městečko, které má 125 domů a asi 1350 obyvatel. V impozantním hradu je expozice věnovaná císaři Maxmiliánovi Habsburskému, zavražděnému v Mexiku v roce 1876. Expozice utrpěla po skončení války, byla zčásti zničena. Nedaleko Hardeggu se nacházejí ruiny gotického hradu Kaya.

Na moravské straně stojí za návštěvu rozsáhlá zřícenina zeměpanského Nového Hrádku, který patřil k největším na Moravě. Rozsáhlé gotické opevnění předního a zadního hradu z valné části pobořili v roce 1645 Švédové. Za minulého režimu byla jeho existence téměř zcela utajena, bylo to stanoviště Pohraniční stráže, což ho asi uchránilo před devastací. Za 2. světové války byly v předním hradu ubytovány totálně nasazené Polky, pracovaly v lese a u německých sedláků.

Na vinici pánů

Další zajímavostí je vinice Šobes, která dodávala víno na panovnické stoly, je možná prohlídka a ochutnávka, určitě se zastavte u skalních vyhlídek Králův stolec a Sealsfieldův kámen. 

Památkami nabité je Znojmo s louckým klášterem, nebo Šatov s proslulými vinicemi, Malovaným sklepem a pevnosti z první republiky, které byly za studené války reaktivovány a sloužily až do pádu komunismu. Jižní moravská hranice nabízí nepřeberné množství přírodních i architektonických skvostů, pro cyklisty je tu skvělý terén s dobře značenými trasami.

Reklama

Výběr článků

Načítám