Hlavní obsah

Podorlickému putování počasí sice letos nepřálo, skalní účastníky přesto potěšilo

Novinky, Stanislava Dvořáková

Pořadatelé Sboru pro záchranu hradu Lanšperka v sobotu 7. prosince odstartovali v Chaplin restaurantu v Ústí nad Orlicí 20. ročník tradičního Podorlického putování.

Foto: Stanislava Dvořáková

Bez obvyklé fronty na registraci bylo po ránu smutno i na startu pochodu.

Článek

Jako by sama příroda tušila, že letošní Podorlické putování svým 20. ročníkem slaví malé jubileum, připravila nezvyklé podmínky, které se však podepsaly na nižší účasti.

Po slunných dnech začínajícího prosince přišlo podmračené ráno doprovázené mrholením. Noční ledovka s kapkami deště vytvořila sice dokonalou krásu zrcadla, schůdného však jen s akrobatickými prvky. To pak odradilo od tradičního výletu místní občany znalé podmínek výstupu na Andrlův chlum.

Po liknavém startu do nevlídně se probouzejícího dne v průběhu dalších hodin však turistů utěšeně přibývalo. I když konečné číslo 125 účastníků je proti předchozím ročníkům nižší, prokázalo, že skalní milovníci orlické přírody přijedou za každých podmínek. Pořadatelé tak v Chaplin restaurantu opět přivítali účastníky z celé České republiky i ze Slovenska.

Romantika přírody, přátelské setkání a razítko posledního pochodu roku do notýsku záznamu absolvovaných pochodů byly lákadlem pro řadu sportovních nadšenců. Mezi nimi nechyběl ani pravidelný účastník, dvaaosmdesátiletý Vladimír Votnička z Prahy. Kouzlu předhůří Orlických hor podlehl i Pavol Starigazda z Humenného, který navíc vzal letos s sebou i manželku Janu. A tak upřímné přání pořadatelů "Ať si zvolíš trasu jakoukoliv, ať se ti jde báječně!" bylo příjemným povzbuzením.

O sportovním duchu pochodníků svědčí účast na dálkových trasách, dvanácti na 50 km, jednoho na 35 km a devatenácti na 25 km. Oblíbenou výletovou trasu místních a zájemců z okolí tentokrát vzhledem k nepřízni počasí nastoupilo 65 lidí a rodinný výlet na Andrlův chlum pouhých 17, a to bez obvyklých batolat v kočárcích a čtyřnohých domácích mazlíčků.

Přibylo zato 11 příchozích, kteří formou hvězdicového pochodu se přišli pozdravit s přáteli. Sám nestor turistiky, Železný muž Milan Richter, přiznal, že po ranní snaze přejít ve zdraví chodník před domem vzdal pokus o překonání prudkých lesních cest. Vždyť ani jeho věrnému průvodci Míšovi nestačily čtyři nožičky k zvládnutí stabilní polohy.

Přes všechny přírodní nástrahy atmosféra v pohodlí restaurantu byla velice příjemná, a tak poděkování za obětavou přípravu akce patřilo skupině pořadatelů Liboru Kubištovi, Evě Biedermanové, Majce Kubištové, Gunnaru Künzelovi, Evě Vaňkové a Soně Krátké.

Ke kulatému výročí pro radost účastníků připravili drobný dárek, kterým byla klíčenka a perníček s logem pochodu. Dále to byly Sborové listy doplněné Sborníčkem textů a fotografiemi pochodníků minulých let a pozváním na akce v roce 2020.

S přáním dalšího pohodového setkání při hledání Stromoucha 7. března 2020 turistická sezona letošního roku byla uzavřena.

Reklama

Výběr článků

Načítám