Hlavní obsah

Podél Ohře se to nádhernými památkami jen hemží

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejsou tak okázale zdobné jako zámky na Loiře, impozantní jako hrady na Rýnu. Přesto se kolem toku Ohře skví celá řada historických objektů, včetně romantických zřícenin. Rozhodně stojí za návštěvu, mnohé se zapsaly svou důležitostí do dějin.

Foto: Vratislav Konečný

Chebská falc, pozoruhodný není jen hrad, ale také historické domy ve městě

Článek

Není cílem je vyjmenovat všechny, ale ty známé byste rozhodně měli navštívit.

Ohře pramení v Německu, celková délka řeky je 316 kilometrů, z toho na českém území 247 kilometrů.

Od Chebu po Litoměřice

Název patrně pochází z keltštiny, Agara, přičemž Ag je losos, Ara tekoucí voda, v němčině Eger.

To je i pojmenování Chebu, kde nalezneme chebský hrad, významnou historickou památkou. Původní pevnost nechal přestavět císař Fridrich Barbarossa roku 1179 na románskou falc, jedinou na našem území. Dominantou je Černá věž, nádherná je románsko-gotická kaple sv. Uršuly a Erharda. Cenný je soubor historických domů zvaných Špalíček, včetně Pachelbova, kde roku 1634 zavraždili Albrechta z Valdštejna. Město bylo velkou barokní pevností, zachovala se část hradeb.

Dalším velmi významným městem s hradem je Loket, jedna z našich nejhezčích městských památkových rezervací. Hradu s městem se říkalo „Klíč ke Království českému.“ Město Ohře obtéká ze tří stran. Na gotickém hradu byl otcem Janem Lucemburským vězněn dva měsíce Václav, budoucí král a císař Karel IV. Uvidíte sbírku loketského porcelánu, v podzemí je dosti realisticky představena mučírna, potkáte tu i zdejší strašidlo Štrakakala. Skřet měl podivnou zálibu. Honil neučesané děti, které se snažil zkulturnit a přitom je mlátil knihou do zad.

Za Václava IV. hrad patřil k nejpevnějším v Evropě. Když přestal plnit funkci pevnosti, chátral a využívali ho i jako vězení. Proslulý je zdejší meteorit zvaný Zkamenělý purkrabí.

Z mohutného královského hradu Kadaň se sice zachovalo dost, ale není zde klasická prohlídková trasa. Město má nádherně opravené hradby, gotickou radnici s neobvyklou věží a řadu historických domů měšťanských i církevní stavby.

Na Ohři leží i Budyně, bývalý vodní hrad, sídlo Zajíců z Hamburku, proslulé renesanční místo alchymistů a filozofie. Nemá rozsáhlé sbírky, ale prohlídka stojí za návštěvu.

Mezi městy Klášterec nad Ohří a Kadaň se na kopcích nacházejí zříceniny Lestkova, Rumburku a Himlštejna. Tady je cesta k ruinám opravdu stezkou do nebe, rozhled z pozůstatku hradu je nádherný.

Když odezněla doba hradů, šlechta se stěhovala do zámků. Určitě se zastavte v Ostrově nad Ohří. Zrekonstruované památky, park i církevní stavby tvoří nádherný celek, v zámku sídlí muzeum s bohatými sbírkami.

Hezký zámek najdete i v Sokolově, ten je znám především poválečnou výstavbou, objekt mile překvapí.

Klášterec nad Ohří, rozsáhlý park obklopuje novogoticky upravený zámek na břehu řeky. Expozice se věnuje místní porcelánce, které je známá po celém světě.

Určitě byste neměli vynechat opravovaný skvost, jakým je zámek Stekník, a barokní Libochovice s rozsáhlými sbírkami. I ty mají pěkný park.

Než se Ohře setká u Litoměřic s Labem, mine slovutný klášter v Doksanech. Církevní památka nedozírné hodnoty je dosti opomíjená - a značně zchátralá. Znají ji hlavně zahraniční filmové štáby.

Reklama

Výběr článků

Načítám